Sari la conținut

Guvernul a decis înghețarea salariilor bugetarilor până la sfârșitul anului

De la Wikiștiri

30 iunie 2005 București, RomâniaGuvernul Tăriceanu a decis printr-o ordonanță de urgență înghețarea salariilor și a posturilor bugetarilor. Salariile nu vor mai crește în sectorul bugetar până la sfârșitul lui 2005 astfel încât suma cheltuită cu personalul bugetar să se poată încadra în limita stabilită de guvern în acordul cu FMI.

Fișier:Tariceanu at French exhibition.jpg
Călin Popescu Tăriceanu

Această decizie vine în contextul unor scumpiri importante la utilități, care intră în vigoare la 1 iulie și este motivată de angajamentul guvernului ca nivelul cheltuielilor de personal să nu depășească anul acesta 5% din PIB.

Ordonanța completează rectificarea bugetară, prin care majoritatea ministerelor urmează să piardă fonduri. Există însă și sectoare în care fondurile au fost suplimentate, cum sunt sănătatea, pensiile și șomajul. Ministrul de Finanțe, Ionuț Popescu, a provocat discuții în Alianța D.A., prin propunerea de a mări cota TVA, pe motiv că e nevoie de mai mulți bani la buget, însă a lăudat și creșterea încasărilor bugetare provocată de impunerea cotei unice de impozitare. Președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Senat, Varujan Vosganian, a spus însă că și în aceste condiții, reducerea cheltuielilor este încă necesară: "Veniturile vor crește în acest an cu circa 25.000 de miliarde de lei, însă avem niște modificări pe cheltuieli. Cea dintâi este legată de diminuarea deficitului bugetar față de cel inițial, de la 1,5% din PIB la 0,75% din PIB, ceea ce înseamnă o diminuare a cheltuielilor cu aproape 500 de milioane de euro"