Sari la conținut

Guvernul grec aprobă planul de salvare al UE/FMI

De la Wikiștiri

3 mai 2010 Atena, Grecia — Primul ministru George Papandreou a anunțat duminică (2 mai) că guvernul său va implementa o serie de reforme în schimbul ajutorului UE/FMI. „Aprobăm acordul pentru un pachet de salvare fără precedent în schimbul unor eforturi fără precedent din partea poporului grec. Ne așteptăm la sacrificii mari din partea cetățenilor noștri”, a afirmat Papandreou într-un discurs televizat, confirmând că acordul UE/FMI va fi semnat duminică. Fără reforme iminente, „alternativa ar fi catastrofa”, a declarat el.

Ministrul finanțelor George Papaconstantinou declară că guvernul va îngheța salariile din sectorul public, va mări unele taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, va impune un nou impozit pentru firme, va reduce pensiile și va mări vârsta de pensionare a unor angajați din sectorul public.

Miniștrii finanțelor din zona euro organizează o întâlnire neoficială duminică seara la Bruxelles, în cadrul căreia urmează să aprobe planul guvernului grec și să anunțe suma exactă pe care țara o va primi în următorii trei ani.

Sâmbătă, protestatarii au demonstrat împotriva măsurilor de austeritate în cadrul demonstrațiilor de Ziua Muncii organizate la Atena și Salonic. Poliția din ambele orașe a ajuns să folosească gaze lacrimogene pentru a dispersa grupurile de persoane turbulente.

Referințe