HP lansează SOA ( Service-Oriented Architecture )

De la Wikiștiri
Jump to navigation Jump to search

30 iunie 2005 București, România — HP a anuntat un pachet complet de servicii de consultanta SOA (service-oriented architecture) si deschiderea unor centre de competenta mondiale care sa le ofere asistenta clientilor in planificarea, proiectarea, implementarea si administrarea SOA pentru imbunatatirea performantelor afacerilor.

SOA este o modalitate deosebit de eficienta, eficace din punctul de vedere al costurilor, de integrare a sistemelor IT eterogene si de crestere a abilitatii in afaceri. Noile servicii HP sunt proiectate sa asiste clientii pe parcursul intregului proces SOA, de la previziune si evaluare pana la dezvoltare si control.

Centrele de competenta SOA aflate in Atlanta (SUA), Bangalore (India), Sophia Antipolis (Franta) si Tokyo (Japonia) dispun de personal HP si de experti de la alte companii si le ofera clientilor acces la arhitectura si consultanta, demonstratii software si hardware, seminarii si workshop-uri. Noile servicii si centre de competenta au la baza serviciile de consultanta SOA si software-ul de gestiune de la HP si urmeaza lansarii recente a HP Open View Manager, un instrument destinat administrarii ciclului de viata al serviciilor pe care le ofera compania in scopul stabilirii unor conexiuni mai bune intre afacere si IT.

HP furnizeaza doua dintre cele mai importante elemente prin care arhitecturile SOA pot trata IT-ul ca pe un proces de afaceri: software-ul de management si serviciile profesionale de consultanta. “Companiile nu mai pot accepta absenta unei legaturi intre tehnologie si procesele de afaceri care determina lipsa unei armonizari necesare cresterii performantelor afacerii”, spune Nigel Ball, vicepresedinte pentru marketingul la nivel mondial, consultanta si integrare in cadrul diviziei HP Services. “Arhitectura SOA reprezinta o modalitate ideala de a-i ajuta pe clienti sa foloseasca eficient noile produse si servicii pentru a accelera prezenta pe piata si a imbunatati controlul IT reducand in acelasi timp complexitatea IT si costurile de intretinere”.

Noile servicii SOA contribuie la cresterea agilitatii afacerilor Permitand organizatiilor sa devina mai agile, serviciile SOA oferite de HP si centrele de competenta evidentiaza strategia companiei de a-i ajuta pe clienti sa-si transforme afacerile in Adaptive Enterprise, organizatii in care afacerea si IT-ul sunt sincronizate in scopul obtinerii de avantaje in urma schimbarii. Noile servicii sunt:

• SOA Envisioning Service – destinat organizatiilor de dimensiuni mari in scopul intelegerii conceptelor SOA, beneficiilor si impactului potential asupra afacerilor lor;

• SOA Assessment Service – foloseste o metodologie de evaluare a agilitatii (HP SOA Agility Assessment) pentru a-i ajuta pe clienti sa realizeze o planificare complexa a adoptarii arhitecturii SOA in cadrul organizatiilor lor;

• SOA Governance and Architecture Service – creeaza biroul pentru programul SOA destinat administrarii arhitecturii organizatiei si modelul de control SOA pentru perioada de transformare a companiei;

• SOA Enablement Service – se bazeaza pe cunostintele obtinute de serviciile Governance and Architecture si pregateste infrastructura pentru implementarea arhitecturii SOA;

• SOA Service Development – ajuta clientul sa defineasca, dezvolte si implementeze afacerea SOA si serviciile IT in intreaga organizatie, linie de afaceri, departament sau la nivel de proiect;

• SOA Software Development Service – urmareste volumul si nivelul de dezvoltare si implementare al afacerii si serviciilor IT prin adoptarea SOA. O facilitate de dezvoltare globala a software-ului ajuta la imbunatatirea productivitatii echipelor de programatori ale clientului;

• SOA Management Service – este destinat organizatiilor care doresc sa obtina controlul adoptarii arhitecturii SOA prin: administrarea ciclului de viata, gestiunea serviciilor, monitorizarea, auditarea, analiza, contractele de servicii si reglementarile acestora.

Modalitatea de livrare si executie SOA se bazeaza pe cateva elemente esentiale: un fundament arhitectural robust; cercetare extinsa si modalitati de verificare in industriile verticale; o retea mondiala de furnizori terti si de profesionisti in servicii HP cu experienta in arhitectura si solutii de control, administrare si securitate; precum si un portofoliu vast de servicii SOA. Software-ul HP OpenView, care include SOA Manager, serverele HP Integrity, ProLiant si BladeSystem, precum si solutiile de stocare completeaza oferta de servicii SOA a HP, care are la baza metode globale HP, certificari si modalitati de evaluare a agilitatii in industriile verticale.

HP colaboreaza cu lideri din domeniu pentru extinderea adoptarii serviciilor SOA BEA Systems, Inc., JBoss Inc., Microsoft Corp., Oracle Corp. si SAP AG se numara printre companiile care colaboreaza cu HP si cei aproximativ 65.000 de specialisti ai sai in servicii din 170 de tari pentru a promova adoptarea serviciilor SOA.

“BEA colaboreaza strans cu HP contribuind la accelerarea dezvoltarii si adoptarii arhitecturii orientate spre servicii”, spune Bruce Graham, vicepresedinte al BEA pentru servicii profesionale la nivel mondial. “Abordarea HP Adaptive Enterprise se axeazade la inceput pe principiile SOA, iar platforma BEA AquaLogic este proiectata astfel incat sa completeze capabilitatile arhitecturii SOA de la HP si poate ajuta la evolutia unei Adaptive Enterprise. Prin folosirea cunostintelor de care dispun ambele companii le putem oferi clientilor nostri o solutie SOA de inalt nivel”.

„Destinate unei lumi orientate spre servicii, instrumentele si tehnologiile noastre .NET ii ajuta pe dezvoltatori si arhitecti sa creeze noi aplicatii si sa conecteze sistemele existente”, spune Sanjay Parthasarathy, vicepresedinte Microsoft. “Pozitia de lider a HP pe platforma .NET recomanda compania ca fiind cea mai indreptatita sa ajute organizatiile sa-si planifice, creeze si implementeze solutii de servicii web folosind o arhitectura orientata spre servicii”.

HP dispune de o capacitate de impelmentare extinsa prin cei peste 5000 de specialisti cu experienta in platformele middleware :NET, J2EE si open source. Folosind o combinatie a centrelor de distributie a serviciilor de aplicatii regionale si globale, HP ofera solutii de calitate ridicata folosind procese si metodologii (CMMi, ISO, ITSM) uniforme si cele mai bune practici. In plus, compania a infiintat recent o universitate SOA pentru consultantii sai pentru imbunatatirea pietei sale verticale si a capacitatilor de implementare regionale.

HP este o companie furnizoare de solutii tehnologice destinate consumatorilor, intreprinderilor si institutiilor din intreaga lume. Oferta companiei cuprinde infrastructura IT, echipament de calcul si acces de uz personal, servicii globale si solutii de imprimare si prelucrare a imaginii. In ultimele patru trimestre financiare, incheiate la 30 aprilie 2005, veniturile obtinute de HP au totalizat 83,3 miliarde USD. Mai multe informatii despre HP (NYSE, Nasdaq: HPQ) puteti gasi la www.hp.com.