Sari la conținut

Hala Matache Măcelaru, din București, în pericol de prăbușire!

De la Wikiștiri

9 decembrie 2011 București, România — Hala Matache Măcelaru din București, important monument istoric si cultural bucureștean, se află acum în pericol de prăbușire. Hoți de materiale au pătruns inauntrul clădirii, distrugând mai mulți stâlpi principali de susținere.

Dr. Ing. Gh. Ionică, pentru "Matache - Ultima Oră" : “stâlpii [halei] au fost sparți prin lovire brutală. Nu au fost tăiați. Este important de precizat că orice alte acțiuni de acest tip (inducerea de șocuri și vibrații violente) pot determina inițierea colapsului structurii. Prăbușirea navei centrale (care acum stă practic suspendată de tronsoanele adiacente) va antrena după sine întregul acoperiș. Prăbușirea se va produce fără preaviz.”

Hala Matache Măcelaru a fost obiect al unei luptei acerbe a societății civile pentru păstrarea ei, după intenția primăriei capitalei de a o demola, în ianuarie 2011, pentru a face loc proiectului "Diametrala Nord-Sud" sau "Bulevardul Uranus". In iulie 2011 s-a obținut un compormis cu primăria, si s-a decis salvarea ei, mulțumită intervențiilor asociatiilor civice si ale arhitectilor (organizatiile OAR si UAR).

Referințe[modificare]