Sari la conținut

Influența blogosferei crește pe fondul grevelor din Grecia

De la Wikiștiri


27 martie 2010 Grecia — Majoritatea bloggerilor sprijină grevele din Atena, iar paginile de internet sunt folosite pentru a critica și pentru a organiza proteste. Pe acestea pot fi auzite și multe păreri diferite.

Măsurile de austeritate urgente implementate de guvernul grec pentru a pune ordine în casa elenă împovărată de probleme financiare au generat multă opoziție -- cum era de așteptat -- în blogosferă.

Site-urile majore de bloguri sunt în mare măsură în favoarea sindicatelor și greviștilor care se opun măsurilor guvernului.

Pe popularul site troktikos -- clasificat al optulea site din Grecia ca număr de vizitatori la jumătatea lunii martie de către site-ul internațional de web-rating Alexa, în urma site-urilor Google, Facebook și Youtube -- unii comentatori critică așa-numitele tactici brutale ale greviștilor.

Un comerciant din Nafpaktos se plânge pe troktikos că „membrii PAME [o formațiune afiliată partidului comunist] au intrat în magazinul nostru în timpul grevei [sindicatelor] și au încercat să scoată afară un angajat al magazinului... forțând practic o grevă”.

Comerciantul a declarat că a sunat la PAME, dar „când am menționat că dreptul la grevă este la fel de sacru și recunoscut de constituție ca și dreptul la muncă... știți ce au spus? Ei nu îl recunosc, ceea ce înseamnă că ei nu recunosc constituția!”

Majoritatea bloggerilor și a celor care răspund pe bloguri sunt de partea protestatarilor, după cum se poate vedea pe anexă greacă influentă, anti-guvern, a rețelei internaționale Indymedia.

Un blogger de pe această pagină a oferit o descriere și o înregistrare video despre maltratarea liderului principalului sindicat din sectorul privat din Grecia -- președintele sindicatului GSEE, Yiannis Panagopoulos -- în timpul unui protest organizat în fața parlamentului în urmă cu două săptămâni.

„Panagopoulos … a fost atacat inițial cu substanțe 'periculoase' precum iaurt, apă și înghețată de către angajații iritați în mod evident de rolul său de servitor conștiincios al [intereselor] angajatorilor …”

Blogul personal antonisg pretinde, dimpotrivă, că oferă descrieri directe ale protestelor, însă dintr-un unghi mai critic.

„Nu știu cum se identifică pe sine acești [oameni], dacă sunt 'anarhiști' sau membri [sub acoperire] ai forțelor de securitate sau huligani stradali. Eu personal nu îi consider pe acești oameni greviști legitimi care s-au alăturat unei demonstrații pentru a protesta împotriva vreunei situații”, a afirmat el.

Louis Hatzis, unul din cei mai cunoscuți analiști ai performanței website-urilor din Grecia și creatorul agregatului de știri www.palo.gr, a explicat „avantajele și dezavantajele” asociate creșterii blogosferei grecești și a influenței acesteia.

Hatzis a atras atenția asupra faptului că blogurile sunt extrem de ușor de creat, de întreținut și de folosit pentru difuzarea conținuturilor. El este îngrijorat însă de etichetarea protestatarilor -- de ambele părți ale chestiunii -- de către bloggeri anonimi.

În privința creșterii importanței blogurilor, Hatzis a declarat că „tehnologia este dominantă aici; aceasta dă oamenilor oportunitatea de a vedea ce spun alți oameni”.

Referințe

[modificare]