Informatizarea sanitară, o poveste fără sfârșit

De la Wikiștiri

24 aprilie 2005 Constanța, România — Un proiect început în luna noiembrie a anului trecut, nu s-a concretizat nici până în prezent

Un program informatic pentru sistemul sanitar, denumit pompos Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) atrăgea în luna noiembrie a anului trecut atenția cadrelor medicale ale județului. Conform celor care l-au inițiat (Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Siveco România), noul sistem urma să fie util în special medicilor de familie, care, o dată cu implementarea lui, nu ar fi trebuit să se deplaseze până la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a prezenta rapoartele lunare, ci ar fi putut să le trimită cu ajutorul tehnologiei informatice.

Proiectul nu s-a concretizat, însă, nici până astăzi. Potrivit informațiilor primite de la medicii de familie constănțeni, aceștia fac, și în prezent, drumuri până la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru a-și depune rapoartele. „Nu se poate utiliza sistemul. Lunar, mă duc la CJAS cu discheta cu raportul lunar și cu un braț de acte care trebuie semnate“, ne-a declarat dr. Ion Viespe, medic de familie. Același răspuns l-am primit și de la dr. Lucia Maxim. Medicii de familie din mediul rural nici măcar nu au auzit de existența unui astfel de sistem. Și chiar dacă ar fi avut știință de al, situația ar fi fost oricum aceeași, pentru că dispensarele medicilor de la sate nu sunt dotate cu calculatoare. „De abia mă descurc să trimit discheta la CJAS. Pentru a face acest lucru mă rog, lunar, de ceilalți colegi medici care au calculatoare pe acasă“, ne-a declarat dr. Delia Grofu, medic de familie din comuna Adamclisi.

Președintele CNAS verifică implementarea sistemului

Pentru a lămuri stadiul în care se află informatizarea sistemului sanitar la Constanța, în cursul zilei de ieri, în orașul de la malul mării s-a deplasat prof. dr. Cristian Vlădescu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Partea de comunicare între medici și casa de sănătate nu este încă funcțională. La ora actuală, nu este implementat lucrul acesta, pentru că aplicația nu a fost încă încheiată, pe de o parte și pe de altă parte, din cauza resurselor financiare. În maxim patru luni, însă, vor putea fi introduse în sistem și date legate de activitatea propriu-zisă a medicului, prescripții medicale, trimiteri la spitale și laboratoare“, ne-a declarat dr. Vlădescu. În prezent, în județul Constanța se integrează doar datele pe care medicul de familie le aduce pe dischetă. Acestea sunt prelucrate automat de calculatoarele de la CJAS și rapoartele sunt generate în mai puțin de cinci minute. Astfel, CJAS are posibilitatea să elibereze într-un timp foarte scurt ordinul de plată. Potrivit informațiilor primite de la președintele CNAS, până în prezent, la nivelul României au fost plătite în jur de 20.000.000 euro. Întregul proiect însă costă în jur de 100.000.000 euro, bani care vor fi suportați de CNAS și de partenerii acestei instituții.