Infracțiuni informatice și fraude prin Internet

De la Wikiștiri
Jump to navigation Jump to search

5 mai 2005 București, România — În continuarea acțiunii inițiate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în scopul depistării membrilor și destructurării unei grupări organizate cu ramificații internaționale, s-a dispus începerea urmăririi penale față de 24 de persoane suspectate a fi membre ale grupărilor cercetate în legătură cu infracțiuni informatice și de înșelăciune, față de șapte dintre învinuiți fiind luată măsura obligării de a nu părăsi țara, informează un comunicat transmis miercuri de Biroul pentru relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Au fost prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă Bogdan Raduca (fost ofițer SRI), Marius Mihail Stoicănescu (ofițer de poliție la DGPMB), Gabriel Vasile Popescu, Vasile Marian Lepădatu, Aurelian Ghitan, Ion Cătălin Tirsi, Tudor Cristian Ene, Ștefan Ștefan, Cosmin Moise.

Instanța de fond a admis propunerile de arestare preventivă, pe o perioadă de 29 de zile, față de toți inculpații, pentru comiterea infracțiunilor de crimă organizată, înșelăciune și operațiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică. Ulterior, după recursul declarat de inculpați, instanța a dispus punerea în libertate a inculpatului Cosmin Moise.

Cercetările sunt continuate de procurori, împreuna cu lucrători specializați din cadrul DGCCOA, în vederea identificării tuturor participanților la activitatea infracțională organizată și stabilirii cu exactitate a faptelor comise și a prejudiciilor efectiv produse părților vătămate. În aceste eforturi, anchetatorii români sunt sprijiniți și de autoritățile din alte state, în special din SUA și Regatul Unit, ai căror cetățeni au fost direct prejudiciați prin faptele comise de rețeaua de învinuiți și inculpați specializați în infracțiuni informatice și fraude prin Internet.