Iușcenko în vizită oficială la București

De la Wikiștiri
Jump to navigation Jump to search

22 aprilie 2005 București, România — Președintele ucrainean Viktor Iușcenko a venit astăzi în București pentru o vizită oficială, invitat de Traian Băsescu. Parte din vizita sa a fost devotată la rezolvarea problemelor bilaterale între România și Ucraina.

Băsescu l-a primit pe Iușcenko la Palatul Cotroceni, după care au discutat problemele despre construcția Ucrainei a Canalului Bâstroe și despre folosirea resurselor din Marea Neagră. Printre disupte se numără și problema Insulei Șerpilor.

Iușcenko a spus că vrea să discute deschis problemele între cele două țări, fiind că ar vrea să fie rezolvate. El a spus:

"Voi încerca să prezint viziunea mea din partea Ucrainei în rezolvarea acestei probleme. Ambele părți trebuie să arate responsabilitate pentru rezolvarea problemelor și numai un dialog deschis la cel mai înalt nivel poate rezolva aceste probleme. Suntem dispuși să ne așezăm și să discutăm prin probleme, să ne uităm în ochii celorlalți si să găsim acolo acel compromis politic necesar."
Traian Băsescu

Iușcenko a subliniat că este o onoarea și plăcere șă fie în România, fiind că cele două țări sunt legate de o istorie comună, țeluri comune și viziune politice similare, incluzând viziuni europene. El a adăugat că, in circumstanțele prezente, ambele țări au oportunitatea să dezvolte relații speciale. Iușcenko a apreciat eforturile României pentru aderarea la UE și a spus că și Ucraina are o strategie de integrare și învață din experiențele vecinilor.

După întâlnirea cu omologul său, Băsescu a spus că a fixat o dată la sfârșitul anului 2005 pentru rezolvarea tuturor problemelor. Cei doi șefi de stat au discutat și probleme din Transnistria, fiind că Republica Moldova este situată între Ucraina și România, și din cauza asta ambele țări au un interes strategic în ea. Iușcenko a considerat că faptul că președintele Băsescu a decis să participe în conferința GUUAM din Chișinău este un semn foarte bun.

Iușcenko este primul șef de stat străin care să facă vizită în România de când a fost ales președintele Băsescu.

Referințe