Sari la conținut

Japonia oprește cele 50 de reactoare nucleare pe care le deține

De la Wikiștiri


5 mai 2012 Hokkaido, Japonia

Unitatea reactorului 3 (dreapta) și unitatea 4 (stânga) la 16 martie 2011.
Trei reactoare de la Centrala nucleară Fukushima Daiichi s-au supraîncălzit, provocând topire și scurgerea unor cantități mari de material radioactiv în aer.
Țevile de scurgere sunt îndreptate către Oceanul Pacific.[1]

După aproximativ un an de la accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi din 11 martie 2011, autoritățile japoneze au început astăzi procesul de oprire a ultimului dintre cele 50 de reactoare nucleare pe care le deține ca urmare a unui plan de evaluare și mentenanță.

Un număr de 5000 de persoane au defilat în centrul capitalei nipone purtând banderole pe care scria „Adio, energie nucleară” și sperând că reactoarele nu vor mai fi pornite niciodată, deși Guvernul Japoniei consideră această măsură ca fiind temporară.

Reprezentanții companiilor de electricitate se tem că nu vor face față vârfurilor de cerere de energie electrică din sezonul estival. Ultima dată când Japonia s-a aflat într-o situație fără energie nucleară a fost în mai 1970, atunci când singurele două reactoare deținute la acea dată au fost oprite tot pentru un proces de mentenanță.


Referințe

  1. http://www.nytimes.com/2011/06/02/world/asia/02japan.html