Sari la conținut

La mulți ani, „Mircea“!

De la Wikiștiri

17 mai 2005 Constanța, RomâniaBricul împlinește, astăzi, 66 de ani. La cei aproape 70 de ani pe care îi are, bricul „Mircea“ nu este nici pe departe atât de bătrân pe cât s-ar putea crede. El poartă și astăzi, cu cinste, pe mări și oceane, tricolorul românesc și numele marelui domnitor Mircea cel Bătrân, întregitorul Țării Românești până la „Marea cea mare“. Astăzi, 17 mai, se împlinesc 66 de ani de la darea în folosință a celei de-a doua nave-școală militare românești.

Ambarcațiune tip bric, „Mircea“ a fost prima navă-școală a Marinei Militare Române. Necesitatea construcției ei s-a ivit o dată cu înființarea, în 1881, a Școlii copiilor de marină din Galați, care impunea și o pregătire practică. Printr-o notă din 22 august 1881 a Ministerului de Război, se autorizează încheierea unui contract pentru construcții de nave militare cu firma engleză „Thames Iron Works“ din Londra, iar la 12 august 1882, nava-școală, pe care reprezentantul nostru la Londra, Ion Ghica, o denumise „Mircea“, după numele domnitorului Țării Românești, sosea la Galați.

Bricul, construit din lemn, avea numai coastele din fier, un deplasament de 360 t, lungime 36 m, lățime de 7,60 m și atingea o viteză de 8/12 noduri. În mai 1883, bricul a fost pus sub comanda locotenentului-colonel Vasile Urseanu și, în vara aceluiași an, a executat prima campanie de navigație în Marea Neagră.

Din 1883 și până în 1926, bricul „Mircea“ avea să efectueze 17 voiaje, nava înfruntând numeroase furtuni. Cea mai năprasnică a fost cea din Marea Neagră, din mai 1888, din care „Mircea“ a ieșit biruitor, în timp ce alte 40 de nave străine s-au scufundat.

În anii Primului Război Mondial, bricul „Mircea“ a fost adus pe Dunăre, unde, încorporat în lungi convoaie de șlepuri trase de remorchere, a transportat provizii și materiale pentru front. Spre sfârșitul războiului, „Mircea“ a fost dus pe Brațul Chilia, unde a fost transformat în navă-bază, iar apoi a fost supus unor reparații capitale în Arsenalul Marinei din Galați. Întinerit în urma reparațiilor efectuate, a desfășurat numeroase voiaje de practică în anii următori.

La 27 mai 1931, pentru meritele sale în formarea personalului marinăresc, bricul a fost decorat cu medalia „Meritul Maritim“, curând după aceea urmând și scoaterea sa din serviciul flotilei. Sfârșitul primei nave-școală românești este legat de cel de-Al Doilea Război Mondial, bricul fiind transformat în infirmerie plutitoare și depozit de medicamente. La 16 aprilie 1944, aflându-se în portul Galați, în timpul unui bombardament, a fost lovit de o bombă, arzând ca o torță.

Într-o fericită zi de 17 mai 1939, în portul Constanța, s-a ivit un falnic cavaler al nețărmuritelor întinderi albastre. Născut într-un ținut nordic, la Hamburg, s-a „aclimatizat“ în locuri mai calde și mai senine, împlinindu-și menirea de navă-școală pentru studenții marinari.

După o lună și jumătate de la sosire, în ziua de 3 iulie 1939, „Mircea“ a pornit în primul tur de instrucție în Marea Neagră și Mediterană, având la bord, pe lângă elevii Școlii navale, și pe ofițerii-elevi ai Școlii de aplicație.

Muzeograful Mariana Păvăloiu ne-a povestit că, în anii care au urmat, ani grei de război, a rămas la ancoră, iar după aceasta, i-a fost sortit să cunoască și captivitatea. Din anul 1966, a reluat marșurile de instrucție cu studenți, în Marea Neagră.

Între anii 1965 - 1966, a fost supus, în șantierul naval „Blohm und Voss“ din Hamburg, unde se născuse, unei ample lucrări de modernizare. Revine la Constanța spre folosul și bucuria studenților Școlii Militare Superioare de Marină, cu care, în vara anului 1967, a făcut un lung marș spre coastele europene.

Dintre călătoriile care au urmat, an de an, cea mai lungă în spațiu și timp din istoria navei a fost în 1976, în Statele Unite, unde a participat la festivitățile de aniversare a celor două veacuri de la Independență, marș reeditat și în 2004.

În toamna anului 1994, obosit de toate „vânturile, valurile“ ce l-au bătut, „Mircea“ s-a retras în Șantierul Naval Brăila, pentru o amplă modernizare. În 29 aprilie 2002, renăscut, „Mircea“ a sosit în portul Constanța, unde era așteptat de către un numeros public militar și civil. La scurt timp, studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ au început practica marinărească la bordul lui.

Astăzi, când împlinește 66 de ani, privindu-l pe el, tânărul, prin tinerețea echipajelor sale, gândim cu bucurie că spiritul „Mircea“ încă trăiește.