Sari la conținut

Letonia devine al 18-lea stat al zonei euro

De la Wikiștiri
Simbolul euro
Zona euro
Steagul Uniunii Europene

1 ianuarie 2014 Letonia — De la 1 ianuarie 2014, Letonia trece oficial la moneda euro, devenind al 18-lea stat al zonei euro, după ce Estonia a făcut pasul în 2011. Latul leton, în circulație după independența Letoniei față de URSS în 1991, va circula în paralel cu euro timp de două săptămâni pentru ieșirea graduală de pe piață a fostei monede. Când letonii vor face plăți în moneda națională vor primi restul în euro.

Băncile comerciale au primit euro în avans de la Banca Centrală Letonă și, în schimb, au aprovizionat cu bancnote și monede euro magazinele, serviciile și alte afaceri. De la 1 ianuarie, Banca Letoniei va schimba sume nelimitate de lați în euro la cursul oficial de 1 euro = 0,702 lați, pentru o perioadă de timp nelimitată și fără comisioane. Băncile comerciale vor asigura și ele servicii de schimb nelimitate până la 30 iunie 2014, în timp ce serviciile poștale vor face acest lucru până la 31 martie 2014.

Prețurile trebuie afișate deja în paralel în Letonia din octombrie 2013 și regula va continua să se aplice până la 30 iunie 2014. Pentru a răspunde preocupărilor consumatorilor legate de creșterea prețurilor și de practicile abuzive în perioada de tranziție, în iulie 2013 a fost lansată o campanie intitulată 'Fair Euro Introducer', în scopul de a garanta o trecere corectă la euro, prin care s-a făcut apel la toate afacerile să nu folosească acest moment pentru propriul profit, să respecte regulile și să furnizeze asistența necesară clienților lor.

Respectarea cerințelor privind afișarea prețurilor și convertirea acestora în perioada de afișarea dublă este monitorizată în mod special de Centrul pentru protecția drepturilor consumatorilor, care poate impune amenzi sau chiar include pe o 'listă neagră' publică firmele care nu respectă memorandumul aferent campaniei 'Fair Euro Introducer'.

Letonia a solicitat formal la 5 martie 2013 Comisiei Europene să realizeze un raport extraordinar de convergență în scopul de a se alătura zonei euro de la 1 ianuarie 2014. Executivul european a ajuns la concluzia că Letonia îndeplinește criteriile pentru adoptarea euro la 5 iunie, iar o lună mai târziu, la 9 iulie, miniștrii de finanțe din UE au adoptat formal decizia de a da undă verde Letoniei să treacă la moneda unică.

Mulți letoni se tem că inflația va destabiliza moneda, schimbată de șase ori în secolul XXI, odată cu introducerea euro.

Letonia a înregistrat o creștere de 20 de procente în emigrație, criza financiară din 2009 făcând aproape 400.000 de oameni să părăsească țara. După cinci ani de austeritate și un plan internațional de redresare, economia letonă începe să-și revină.

Letonia are astăzi cea mai mare creștere a produsului intern brut în Uniunea Europeană. Speră ca adoptarea euro să crească puterea de cumpărare și să atragă investitori.

Referințe

[modificare]