Sari la conținut

Londra a fost desemnată gazda Olimpiadei din 2012

De la Wikiștiri
Vagon de metrou care promovează candidatura londoneză

6 iulie 2005 Singapore, SingaporeLondra a fost desemnată oficial gazdă a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade de vară din 2012, la sfârșitul întrunirii cu numărul 117 a Comitetului Internațional Olimpic, desfășurată în Singapore. Londra a triumfat în fața altor patru mari orașe ale lumii, Moscova, New York, Madrid și Paris, acesta din urmă fiind favoritul detașat al competiției pentru câștigarea dreptului de organizare a Olimpiadei. În ultimul tur de scrutin, desfășurat între Londra și Paris, diferența a fost de doar 4 voturi în favoarea Londrei.

Jocurile din 2012 se vor desfășura în marea majoritate într-un complex sportiv ce se află în construcție în Estul Londrei, într-o veche zonă industrială, până acum lăsată în paragină, dar care va fi astfel repusă în valoare.

Printre avantajele britanicilor s-a aflat durata medie a accesului în incintele olimpice, de doar șase minute din centrul Londrei. În prezent se desfășoară un program intens de dezvoltare a infrastructurii feroviare, care va cuprinde și o nouă linie de mare viteză pentru legătura cu Tunelul pe sub Canalul Mânecii. De asemenea, proiectul prezentat de delegație londoneză cuprinde construirea unui nou stadion olimpic, a unui complex pentru sporturile acvatice și de sală și a unui velodrom, în imediata apropiere a satului olimpic. În hotelurile londoneze există deja 200.000 de locuri de cazare, la prețuri accesibile. Bugetul necesar pentru toate acestea este estimat la 4 miliarde de dolari, dar specialiștii apreciază că fondurile necesare vor fi de două ori mai mari.

Londonezii adunați în Trafalgar Square au sărbătorit prin urale anunțarea rezultatului scrutinului. Nu același lucru s-a întâmplat la Paris, unde autoritățile își făcuseră planuri până în cele mai mici detalii.


Reportaj original
Acest articol conține un reportaj în exclusivitate a unui reporter Wikiștiri. A se vedea pagina de discuție sau notele notele de subsol ale articolului pentru detalii.

Reportajele originale se traduc în Rețeaua de Traducere a Reportajelor Originale Wikinews (RETROW - WORTNET).