Sari la conținut

Măsura de liberalizare fără efecte

De la Wikiștiri
Statistici
Statistici

14 aprilie 2005 București, România — Finanțiștii sunt surprinși de efectul măsurii de liberalizare a depozitelor în lei pentru nerezidenți. Nu numai că măsura nu a avut efectul scontat dar nici nu a atras atenția nimănui. Unele surse din cardul Băncii Naționale a României susțin însă ca acest lucru este datorat faptului că speculanții care au dorit să facă afaceri în România au făcut deja acest lucru prin intermediari, astfel că această măsură nu va aduce mari schimbări.

Între timp, leul în continuă apreciere a fost puțin impulsionat astăzi când principalele valute cotate, euro și dolarul și-au revenit puțin. Astfel, pentru 15 aprilie 2005 un euro este cotat la 36156 lei (cu 43 de lei mai mult decât ieri) iar un dolar american la 28158 lei (cu 255 lei mai mult decât ieri).

Dacă acest lucru se va continua în zilele următoare, este un semn clar al efectelor liberalizării depozitelor în lei pentru nerezidenți, oricum, deși această măsură este impusă de Uniunea Europeană, nu a avut mare importanță pentru România încă. Banca Națională ne asigură că are în plan și măsuri de redresare a leului și menținerii lui în cazul în care această liberalizare ar avea un efect negativ asupra cursului valutar.