Sari la conținut

MOL va construi un gazoduct de tranzit între Ungaria și Croația

De la Wikiștiri

2 martie 2009 Budapesta, Ungaria — O companie din grupul energetic maghiar MOL și o divizie a companiei croate INA vor construi o conductă de tranzit între cele două țări, cu o capacitate anuală de 6,5 miliarde metri cubi, care va permite și racordarea Croației la viitoare gazoducte europene, ca Nabucco sau South Stream.


Noua conductă ar trebui să fie gata până la jumătatea lui 2011 si va fi construită de către societatea de transport a gazului FGSZ, membră a grupului MOL, și Plinacro, divizia din domeniul gazului a companiei croate INA. Un acord pentru conectarea rețelelor de gaz din Ungaria și Croația va fi semnat de către cele două părți marți.

"Este un moment cu adevărat istoric pentru Croația, intrucât, pentru prima oară de la independență, vom avea o nouă rută de aprovizionare", a declarat un oficial al Plinacro. Inițial, conducta va permite transportul de gaze din Ungaria către Croatia. Odata cu construirea unui terminal de gaz natural lichefiat (GNL) pe insula croată Krk, gazoductul va folosi și pentru transportul de gaz lichefiat către Ungaria și alte țări din Europa.

De asemenea, conducta va permite conectarea Croației la orice gazoduct internațional care ar putea fi construit in viitor, precum Nabucco sau South Stream, a adaugat reprezentantul Plinacro.

Balcanii au fost sever afectați de oprirea furnizării gazului de la inceputul lui 2009, survenită din cauza disputei dintre Moscova și Kiev. In acest context, premierul croat Ivo Sanader declarase că Zagrebul vede terminalul GNL drept un element crucial pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz.

Ungaria, care depinde puternic, la randul său, de importul de gaz din Rusia, dar are rezerve suficiente și producție internă, a livrat gaze Croației, Bosniei și Serbiei în timpul crizei din ianuarie.


Referințe