Sari la conținut

Mesaje de solidaritate din partea României pentru Marea Britanie

De la Wikiștiri

8 iulie 2005 București, RomâniaPreședintele României, Traian Băsescu, a transmis astăzi, 7 iulie a.c., premierului Tony Blair, un mesaj de condoleanțe exprimând compasiunea poporului român față de suferința familiilor victimelor care și-au pierdut viața în urma atentatelor de astăzi, din Londra.

Fișier:Tariceanu and Basescu.jpg
Preşedintele României, Traian Băsescu şi Premierul Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Băsescu a primit cu durere și consternare știrea atentatelor teroriste care astăzi, în Londra, au făcut victime nevinovate și au șocat întreaga comunitate internațională.

Șeful statului român consideră că acest atac barbar este revoltător, dar, în același timp, sporește hotărârea de a fi alături de națiunile care combat terorismul.

În același timp, președintele României își exprimă solidaritatea cu poporul și autoritățile britanice salutând gestul demn al liderilor G8, care, în pofida acestui eveniment tragic, au decis să continue lucrările summit-ului chemat să adopte decizii importante pentru combaterea sărăciei și asigurarea unui mediu mai sănătos.

Președintele Traian Băsescu a precizat că acest gest stă mărturie hotărârii de a nu lăsa terorismul să clatine hotărârea națiunilor lumii de a-și apăra valorile.

Și premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis ieri un mesaj Marii Britanii în cadrul conferinței de presă susținute ieri la palatul Victoria în care a anunțat și intenția demisiei sale din funcția de prim-ministru.

De asemenea, ministrul de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, și-a exprimat consternarea față de atentatele teroriste care au avut loc la Londra.

"Ministerul Afacerilor Externe al României își exprimă consternarea față de teribilele atentate teroriste produse la 7 iulie 2005, în Londra.

Ministrul de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu
Ministrul de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu

Exploziile, care au făcut numeroase victime și au ucis persoane nevinovate sunt acte barbare, inexplicabile, care șochează din nou Europa și întreaga comunitate internațională.

Aceste groaznice atentate transformă o zi care putea fi o zi a speranței, în care liderii G8 ar fi putut să ajungă la soluții de combatere a sărăciei și pentru un mediu mai sănătos, într-o zi de doliu.

Ne exprimăm compasiunea și solidaritatea cu autoritățile și poporul britanic atât de greu încercat. Condamnăm cu fermitate aceste acte criminale și iresponsabile.

Centrala Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Ambasada României la Londra, care este în permanent contact cu Poliția Metropolitană. Până în prezent, nu au fost raportate victime având cetățenia română.

Din informațiile obtinuțe până în prezent de Ambasada României din Londra rezultă că nu sunt cetățeni români care să fi fost afectați de exploziile produse în cursul zilei de astăzi.

Ambasada se află în contact permanent cu autoritățile londoneze și cu spitalele din zonă, fiind pregătită să intervină în cazul semnalării vreunei victime de cetățenie română.

Secția consulară a Ambasadei va menține programul de lucru cu publicul și în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, pentru a facilita acordarea asistenței consulare persoanelor care nu s-au putut deplasa în Londra în timpul săptămânii, din cauza exploziilor.

Pentru a facilita comunicarea cu publicul, Ambasada dispune de numere de telefon directe, la care se poate apela în regim de permanență. Aceste numere de telefon sunt următoarele: +0044(0)207 937-9666; +0044(0)207 376-0683; +0044(0)207 937-9667 (persoanele care apelează aceste numere de pe teritoriul Marii Britanii vor forma numărul fără extensia de țară (0044), iar cele care apelează din afara Marii Britanii vor forma numărul fără cifra 0 inclusă între paranteze). "

Referințe

[modificare]