Microsoft, dat afară din școlile britanice

De la Wikiștiri

Inca nu este o realitate, dar in cazul in care datele prezentate intr-un studiu recent se vor confirma si in plan real, gigantul din Redmond ar putea inregistra pierderi enorme de venit. Studiul realizat de catre British Educational Communications and Technology Association (Becta) scoate in evidenta costurile foarte ridicate pe care le presupune administrarea si intretinerea sistemelor de calcul dotate cu produse software proprietare. Astfel, se aduce la cunostiinta ca prin inlocuirea masiva a solutiilor utilizate in prezent cu produse open-source, cheltuielile facute de Ministerul Educatiei si Becta ar scadea cu pana la 50%.

Desi numele Microsoft nu e pomenit in acest raport, este evident faptul ca majoritatea institutiilor de invatamant recurg la produsele companiei lider pe plan mondial. Raportul urmeaza sa fie publicat abia vineri, dar informatiile anuntate mai sus parvin de la un cotidian din Marea Britanie (The Times Educational Supplement) care sustine ca reusit sa extraga aceste date dintr-o copie a documentului original.

Prin eliminarea costurilor asociate utlizarii de software proprietar in favoarea solutiilor de operare si a suitelor de birou propuse de catre comunitatea open-source, scolile si colegiile din Anglia ar putea economisi milioane de lire sterline, ceea ce ar insemna o lovitura extrem de dureroasa receptionata in principal de Microsoft.

Acesta ar fi inca un pas inapoi facut de gigantul software, care a mai pierdut deja cateva batalii importante cu alternativele open-source. Aceste din urma solutii au fost alese de mai multe companii si banci extrem de renumite in lume, dar si de catre guverne si organizatii non-guvernamentale care doresc sa promoveze ideea universalitatii si accesibilitatii tehnicii de calcul, dincolo de barierele impuse de costurile acestora.