Sari la conținut

NATO încurajează integrarea euro-atlantică a Balcanilor de Vest

De la Wikiștiri


21 noiembrie 2010 Lisabona, Portugalia — Valorile democratice, cooperarea regională și relațiile de bună vecinătate sunt importante pentru pacea durabilă și stabilitatea Balcanilor de Vest, au declarat membrii NATO într-o declarație comună emisă sâmbătă (20 noiembrie), la sfârșitul summitului de două zile de la Lisabona. "Continuăm să sprijinim activ aspirațiile euro-atlantice în această regiune", se declara în document.

Declarația a salutat "conducerea disciplinată a alegerilor [din Bosnia și Herțegovina] din octombrie, progresul reformei, actualele sale eforturi de a distruge armele și muniția în surplus și contribuția sa la securitatea internațională. Totodată, NATO a cerut liderilor politici locali "să lucreze împreună și să își intensifice eforturile pentru a îmbunătăți și mai mult eficiența și independența instituțiilor de stat și pentru a propulsa prioritățile esențiale de reformă".

Organizația a cerut Serbiei să continue să depună eforturi în vederea cooperării depline cu tribunalul ONU pentru crime de război și arestării ultimilor fugari, Ratko Mladic și Goran Hadzic. Declarația a mai cerut Belgradului "să sprijine noile eforturi depuse pentru consolidarea păcii și stabilității în Kosovo" și afirma că Serbia și Kosovo trebuie "să profite din plin de oportunitățile oferite de dialogul facilitat de UE dintre acestea".

Referințe