O femeie a născut de două ori într-un an în… scripte

De la Wikiștiri

24 aprilie 2005 Constanța, România — Conform arhivei Spitalului Clinic Județean Constanța, Ghiulsever I. a născut pe 30 martie 2003 și pe 2 iunie 2003.

În anul 2003, pe data de 30 martie, Ghiulsever I. a născut la Spitalul Clinic Județean un copil. Până aici, nimic ieșit din comun. Lucrurile devin interesante abia când aflăm că o altă fișă de internare, a unității medicale menționate mai sus, arată că aceeași femeie a dat viață unui alt bebeluș, în ziua de 2 iunie 2003, adică la doar două luni distanță de prima naștere. Explicația acestei situații incredibile care sfidează logica și legile naturii, conține un furt, o fugă și o căutare lipsită de succes. Maxun I., vecina lui Ghiulsever I., se pregătea la rândul ei să nască. În ziua când i-a venit sorocul, (pe data de 2 iunie 2003) aceasta s-a prezentat la spital în durerile facerii, prezentând personalului medical un buletin furat, pe baza căruia i-a fost întocmită fișa de internare.

Actul de identitate îi aparținea, așa cum oricine poate bănui, lui Ghiulsever I., care, la capătul acestei ciudate întâmplări, a devenit pe hârtie mama a doi copii născuți într-un interval de aproximativ 60 de zile. După ce s-a externat împreună cu nou-născutul, Maxun I. a așteptat puțin și, decisă să scape de povara creșterii copilului, l-a abandonat, lăsându-l în grija lui Ghiulsever și părăsind orașul Constanța. Tinerei i s-a făcut milă de bebeluș și s-a hotărât să îl îngrijească, deși situația ei financiară lăsa mult de dorit.

Un an mai târziu, în vara anului 2004, Ghiulsever I., copleșită de cheltuielile necesare creșterii a doi copii, s-a prezentat la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DGASPC) pentru a cere sprijinul acestei instituții. Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a declarat: „Ghiulsever I. s-a prezentat la noi pentru a ne cere să o ajutăm din punct de vedere material. Am inițiat o anchetă socială și am descoperit că Ghiulsever avea în întreținere doi copii. Am întrebat-o dacă amândoi sunt declarați și am aflat povestea aceasta. În arhiva Spitalului Județean, Ghiulsever I. figura cu două nașteri în decurs de un an. DGASPC nu a putut să mai facă nimic pentru repararea acestei erori pentru că actele în care figura numele mamei copilului născut pe data de 2 iunie puteau fi modificate în termen de câteva zile de la întocmirea lor. Deja trecuse un an, când am aflat noi de această situație. Atunci copilul nu a fost declarat și, în prezent, nu are nici măcar un certificat de naștere“.

Ghiulsever I. a dorit să păstreze acest copil, cerând, de asemenea, să fie trecut pe numele ei. Firește că acest lucru nu s-a putut întâmpla, deoarece ar fi reprezentat o încălcare a legii. Pentru ca situația legală a copilului, acum în vârstă de doi ani, să fie clarificată este necesară inițierea unei acțiuni de declarare tardivă din partea unei instanțe judecătorești, la cererea uneia dintre cele două femei (Maxun I. sau Ghiulsever I), în baza unui test de maternitate menit să stabilească identitatea mamei.

În acest context, personajul principal al poveștii a redevenit Maxun I., cea care dăduse bir cu fugiții în urmă cu un an. Roxana Onea a precizat: „Am încercat să o găsim, ca să putem întocmi un certificat de naștere pentru acest copil, dar nu am reușit. Dacă Maxun I. s-ar fi prezentat la spital cu propriul buletin și apoi ar fi abandonat copilul, acesta ar fi fost declarat în lipsă. Pe Ghiulsever I. am ajutat-o din punct de vedere material, dar, după un timp, nu a mai venit la noi“. Deoarece micuțul are o familie, și un acoperiș deasupra capului, DGASPC nu l-a introdus într-un centru de plasament. Pentru ca acțiunile de localizare a mamei biologice să poată continua, DGASPC are nevoie de o cerere scrisă prin care Ghiulsever I. să solicite un astfel de demers. Totuși, șansele de reușită sunt destul de scăzute, în condițiile în care nici măcar anul nașterii lui Maxun I. nu este cunoscut.