Sari la conținut

O sută de persoane protestează împotriva întrunirii NATO de la Istanbul

De la Wikiștiri

8 februarie 2010 Istanbul, Turcia — Aproximativ 100 de persoane au protestat vineri (5 februarie) la Istanbul împotriva întâlnirii neoficiale a miniștrilor apărării din cadrul NATO ce a avut loc în oraș. Demonstranții adunați de organizațiile de extremă stângă au încercat să intre în centrul de congrese în care aveau loc discuțiile, însă au fost opriți de câteva sute de polițiști.

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, prezent la întâlnirea ce s-a încheiat sâmbătă, a declarat vineri că Turcia nu întoarce spatele Occidentului și că aceasta a făcut progrese impresionante în relațiile sale cu țările islamice în ultimul timp. Turcia poate și trebuie să joace un „rol instituțional” între Asia Centrală și Orientul Mijlociu, pe de o parte, și Europa și America de Nord, pe de alta, a declarat Rasmussen într-un interviu acordat publicației Zaman. Discuțiile sale cu președintele Abdullah Gul s-au concentrat asupra Afganistanului.

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a fost de asemenea prezent la întâlnire și a declarat că Washingtonul este pregătit să sporească ajutorul militar acordat Ankarei în lupta sa împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului. Gates s-a întâlnit cu prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre situația din regiune și relațiile dintre țările lor. Oficialul american a promis să intensifice schimbul de informații de securitate dintre țara sa și Turcia în lupta împotriva terorismului. Erdogan a afirmat că Turcia este pregătită să contribuie la instruirea soldaților afgani și a promis că va trimite mai mulți militari la Kabul. (Milliyet, Journal of Turkish Weekly - 06/02/10; Zaman, MIA - 05/02/10)

Vezi și

Referințe