Sari la conținut

O treime din fabricile ruse de armament, în pragul falimentului

De la Wikiștiri

25 februarie 2009 Moscova, Rusia

Șeful unei corporații ruse de stat a declarat că aproape o treime din fabricanții ruși de armament se află în pragul falimentului, iar industria este în căutarea ajutoarelor occidentale, din cauza prețului exorbitant al împrumuturilor de la băncile din Rusia.

"Situația financiară și economică a doar 36% din organizațiile strategice din complexul militar industrial poate fi caracterizată drept stabilă", a declarat Serghei Chemezov, șeful corporației Russian Technologies. Circa 30% dintre organizațiile din sectorul militar industrial "dau semne de faliment", a mai spus el. Aproape jumătate dintre întreprinderile din sectorul munițiilor și explozibililor sunt "potențial falimentare", a adăugat Chemezov.

"Din păcate, în ultimele patru luni situația s-a înrăutățit", a subliniat oficialul.

Exporturile ruse de arme au atins un nivel record de 8,35 de miliarde dolari în 2008. Pe de altă parte, oficialii din această industrie au avertizat de mult timp că sunt necesare investiții, iar experții au subliniat că declinul continuu al acestui sector a redus calitatea armamentului. Mai mulți clienți importanți, precum India, s-au plâns de livrarea cu intârziere a comenzilor importante, iar Algeria a returnat anul trecut 15 avioane MIG, spunând că aparatele conțineau componente substandard.

Producția industrială rusă se prăbușește, iar economia este așteptată să se contracte anul acesta, pentru prima oară din 1998. Atunci, Rusia nu și-a mai putut plăti creditele interne și a permis ca rubla să se prăbușească brusc în raport cu dolarul.

Referințe