Obama a propus în secret Rusiei ca SUA să renunțe la scutul antirachetă

De la Wikiștiri
Poster-sized portrait of Barack Obama

2 martie 2009 Moscova, Rusia — Președintele american Barack Obama a sugerat, într-o scrisoare secretă adresată omologului său rus, Dmitri Medvedev, că Statele Unite nu vor desfășura sistemul de apărare antirachetă în Europa, dacă Rusia le va sprijini în oprirea programului nuclear iranian.

Mesajul lui Obama a fost scris ca răspuns la scrisoarea pe care i-a adresat-o Medvedev cu puțin timp după învestirea sa la Casa Albă. Documentul a fost inmânat acum trei săptămâni administrației ruse de către "oficiali americani de rang înalt", au scris luni jurnaliștii de la the New York Times. Oficialii americani care au descris conținutul scrisorii au cerut ca identitatea lor să nu fie dezvaluită, întrucat documentul nu a fost făcut public.

Ei au spus că scrisoarea, deși nu propune un schimb concret, dorește sa ofere un stimulent Moscovei pentru a se alătura SUA într-un front comun împotriva Iranului. Legăturile militare, diplomatice și comerciale ale Moscovei cu Teheranul îi ofera o anumită influență în Iran, însă Rusia s-a opus adesea abordării dure a Washingtonului față de Teheran.

Statele Unite și aliații săi europeni cred că Iranul doreste să dezvolte arme nucleare, o acuzație respinsă de Teheran, care susține că programul său nuclear are scopuri pașnice. Iranul a început recent să testeze centrala nucleară de la Bushehr, construita de o companie rusă începând cu 1995.

Întrucat Iranul ar putea dezvolta focoase nucleare pe care să le monteze la rachetele sale cu rază lungă de acțiune, președintele George W Bush anunțase construirea unui scut antirachetă în republica Cehă și Polonia, însă aceast plan a fost văzut de Rusia ca o amenințare la adresa sa.

Moscova nu a răspuns la scrisoarea lui Obama, însă oficiali ruși au declarat luni că ministrul de Externe Serghei Lavrov va aborda tema sistemului de apărare antirachetă când se va întâlni, vineri, la Geneva, cu secretarul de stat american Hillary Clinton. Într-un interviu acordat duminică presei spaniole, Medvedev declarase că speră să discute acest subiect la prima sa întâlnire cu Barack Obama, programată pe 2 aprilie, la Londra.

Referințe