Sari la conținut

PE adoptă rezoluții privitoare la Macedonia, Croația și Turcia

De la Wikiștiri

11 februarie 2010 Bruxelles, Belgia — Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri (10 februarie) o rezoluție a parlamentarului sloven Zoran Thaler care recomandă Uniunii Europene să stabilească data lansării discuțiilor de aderare cu Macedonia. Proiectul de rezoluție a fost sprijinit de 548 de parlamentari, 45 au votat împotriva acesteia și 35 s-au abținut. Documentul recomandă Macedoniei să soluționeze rapid disputa numelui cu Grecia. Lansarea negocierilor cu UE în următoarele șase luni nu va fi posibilă fără o soluție la această chestiune, a declarat Ministrul de Stat spaniol pentru Uniunea Europeană, Diego Lopez Garrido.

Parlamentarii PE au adoptat de asemenea rezoluția privitoare la progresul Croației, care precizează că discuțiile de aderare cu țara respectivă s-ar putea încheia până la sfârșitul acestui an dacă vor fi întrunite toate criteriile. Documentul a fost sprijinit de 582 de parlamentari și respins de 24, iar 37 s-au abținut.

Parlamentarii au mai aprobat o rezoluție privitoare la Turcia -- cerând țării să relaxeze restricțiile locale privitoare la libertățile civile și să soluționeze vechile probleme cu Ciprul. Parlamentul a cerut țării să îmbunătățească drepturile femeilor și minorității kurde, să adopte o nouă lege privind sporirea libertății presei și să își retragă trupele din nordul Ciprului. „Progresul reformelor concrete a rămas limitat în 2009”, se afirma în rezoluție. Aceasta îndeamnă autoritățile de la Ankara să „traducă inițiativele politice în amendamente concrete”. (Hurriyet, HRT, MIA, Makfax - 10/02/10)

Referințe