POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor

De la Wikiștiri
Salt la: navigare, căutare


16 noiembrie 2017 Slobozia, RomâniaPOZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor: "Suntem intr-o perioada cand Dumnezeu ne cerne! Si ne cerne printr-o sita foarte deasa!" - extras dintr-un cuvant rostit si inregistrat, in aceste zile, in Slobozia (11 noiembrie 2017).

"Cinstim astazi patru marturisitori ai lui Hristos, patru martiri ai credintei crestine, patru faclii luminoase: Mina, Victor, Vichentie si pe Sfanta Mucenita Stefanida - faclii luminoase, exemplu si model pentru noi, cei de astazi" - si-a inceput cuvantul sau, rostit in fata multimii de credinicosi prezente in Biserica cu hramul Sfantul Mina din Slobozia, PS Vincentiu.

Ziua a fost una de mare sarbatoare, intrucat Sfantul Vichentie este si sfantul ocrotitor al carui nume este purtat de Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcop al Sloboziei si Calarasilor (derivat din Vichentie - Vincentiu)

Pozitie marturisitoare a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor[modificare]

In predica rostita cu aceasta ocazie - cel ce a fost intampinat, inca de la intrarea sa in biserica, de numeroase buchete de flori, pregtaite spre a-i fi oferite de catre credinciosii dornici sa isi felicite pastorul, ierarhul care pastoreste intinsa regiune a Baraganului, granar al Romaniei, a vorbit despre incercarile prin care in prezent sunt nevoiti sa treaca credinciosii crestin-ortodocsi, dar mai ales despre marturisirea lui Hristos, la care acestia sunt chemati. Pe un ton ferm, astfel, PS Vincentiu a avertizat:

PS Episcop Vincentiu cheama la marturisire[modificare]

Iar imbarbatarea si chemarea la martusirirea de credinta, pe care PS Parinte Vincentiu le-a exprimat in predica sa, au fost intarite prin cuvantul Sfintei Evanghelii, acesta indemnandu-i pe credinciosi sa treaca peste orice indoiala si sa aiba curaj: 

"Tineti minte cuvantul Mantuitorului, citit in pericopa evanghelica: "Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.", cu referire la Sfânta Evanghelie după Matei 10, 32.

Indemnul PS Vincentiu, insa, nu s-a oprit aici, ierarhul care pastoreste Episcopia Sloboziei si Calarasilor staruind pe indemnul sau, pornit de la cuvintele de mai sus ale Mantuitorului:

PS Vincentiu: Sa fim marturisitori![modificare]

Continuand sa se adrese celor prezenti in mica bisericuta-paraclis eparhial, apartinand Sfintei Manastiri inchinate Sfantului Mare Mucenic Mina, care l-au inconjurat cu drag, PS Vincentiu a explicat:   

"Iata de ce ni se cere noua sa fim marturistori... Ni se cere, noua, sa-L laudam, prin fapte si prin cuvintele noastre, pe Cel Care este Calea, Adevarul si Viata pentru noi.

Ni se cere sa-L laudam pe Cel Care este Calea, Adevarul si Viata pentru cei care se mantuiesc; pentru cei care sunt chemati la mantuire si la bucuria pe care mantuirea o aduce sufletelor si trupurilor noastre".

Aflat la zi onomastica, incununata de oficierea Sfintei Liturghii in micul paraclis eparhial, PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, a transmis binecuvantarea sa arhiereasca, in incheierea cuvantului sau, tuturor celor care au ascultat cuvantarea rostita cu prilejul acestui nou hram.

Referințe[modificare]


Lectură suplimentară[modificare]