Sari la conținut

Pakistan: Adversar al lui Musharraf ales ca premier

De la Wikiștiri

25 martie 2008 Islamabad, Pakistan — Parlamentul ales la alegerile din februarie 2008 l-a desemnat luni pe Yusuf Raza Gilani ca nou prim-ministru al Pakistanului, cu o majoritate de 264 din 342 de voturi. În acest fel candidatul partidului lui Musharraf, Chaudhry Pervaiz Elahi, a fost învins în mod clar. Gilani a dispus imediat după alegerea sa eliberarea judecătorilor Curții Supreme arestați din ordinul președintelui Musharraf. Azi, pe data de 25 martie, a avut loc la Islamabad festivitatea de desemnare a noului premier, transmisă în direct de către televiziunea pakistaneză.

Musharraf ordonase arestarea unor judecători după instaurarea stării de urgență în noiembrie 2007, într-o perioadă în care Curtea Supremă din Pakistan dezbătea legalitatea unei eventuale realegeri a lui Musharraf în funcțiunea de președinte. Observatorii politici au intrerpretat eliberarea judecătorilor drept un avertisment la adresa actualului președinte. Fostele partide de opoziție, ieșite învingătoare după ultimele alegeri, au adoptat se pare o linie de confruntare cu președintele. Gilani a mai cerut parlamentului să sprijine solicitarea unei comisii de cercetare a atentatului în urma căruia și-a pierdut viața Benazir Bhutto, adresată Națiunilor Unite.

Gilani fusese președinte al parlamentului în timpul celei de-a doua legislaturi sub conducerea premierei Benazir Bhutto, fosta șefă a Partidului Popular Pakistanez. Arestat în 2001 pe motiv de abuz în post, el a absolvit până în 2006 o pedeapsă cu închisoarea. De aceea candidatura sa la postul de premier a fost controversată chiar în cadrul propriului partid; nu este clar dacă el se va menține în funcțiune până la finele actualei legislaturi. Soțul fostei premiere Bhutto, Asif Ali Zardari, care dispune de o anumită influență în cadrul Partidului Popular, a declarat însă ziarului „The News“ că Gilani nu a fost ales doar "pentru trei luni".

În compoziția coaliției care a impus ieri alegerea lui Gilani intră pe lângă Partidul Popular Pakistanez (PPP), de orientare social-democrată, și partidul Ligii Musulmane (PML-N), al fostului premier Nawaz Sharif, partidul de stânga National Awami Party și Jamiat Ulema-i-Islam, o coaliție formată de partide islamistice.

Referințe[modificare]

INTREBARI PENTRU MITRASCA VASILE,INCA PRIMAR:

 Pe ce s-au cheltuit 20 de miliarde de lei din fondurile
primariei,care nu se pot justifica.
 
 Cite apartamente are primarul in Cluj,cu ce bani s-au 

cumparat,pe numele cui sunt,si de ce.

 Cind a absolit si cu ce nota academia Stefan Gheorghiu-

-Academia De Inalte Studii Comuniste.

 Ca traseist politic,din cite partide a facut parte si

de ce si-a schimbat principiile.

 Cit timp a fost secretar U.T.C.,ce l-a caracterizat in acest

interval,ascceniunea pe linie P.C.R.care a dus la numirea lui ca primar in Cauas si conditiile in care a plecat din aceasta localitate.

 Cu ce si-a improprietarit familia (in special socrii) cu 

terenuri atribuite ilegal in zona Tsnad.

 De ce a acceptat tacit si contra caror beneficii retrocedarea

ilegala a centrului Tasnadului (parc,muzeu si terenuri in zona de agrement) fara a trmite intentionat juristul primariei la infatisarile de la judecatoria care a instrumentat cazul.Acum cind s-a descoperit mirsavenia,citi bani negri trebuie sa returneze familiei Aldea noua proprietara pe nedrept.

 De cite ori primarul si-a exercitat ilfluenta nefasta pentru a 

acoperi infractiunile savirsite de fiul sau (vatamare corporala, tentativa de viol,accidente de circulatie) si cit a platit pentru acestea.

 De ce accepta ca angajati ai primariei sa munceasca in Spania 

si sa fie pontati zilnic pe statele de plata ale primaiei.

 De ce primaria cum functioneaza pe principii tribale

numai cei care ii indeplinesc nofturile ilegale supravietuiesc acolo,vezi:-contabilitate

     -cadre
     -audit
     -fond funciar

compartimente cere nu isi indeplinesc atributiunile legale fiind complice la mirsaveniile primarului indeplinind "sacinile"trsate de primar contra unor favoruri.

              Vom comtinua!!!!!!!