Sari la conținut

Panasonic începe producția discurilor Blu-Ray

De la Wikiștiri

5 mai 2005 Tokio, Japonia — Compania a anunțat că va începe luna aceasta producția mediilor optice Blu-ray Disc (BD-ROM), discuri care vor avea o capacitate de maximum 50 GB, cantitate suficientă pentru un film în format high definition și funcțiile add-on.

Panasonic este una dintre primele companii care anunță începerea producției acestor discuri, Blu-Ray fiind considerat de un număr foarte mare de producători și de utilizatori ca succesorul DVD-urilor actuale. Conform declarațiilor făcute, firma va începe producția în fabricile de la Torrance, California, SUA, încercând astfel să angreneze și industria producătoare de film și studiourile de la Hollywood.

În prezent, Panasonic colaborează cu producătorul Origin Electric pentru stabilirea unei sistem de producție masivă de BD-ROM-uri pe bază de strat de rășină de 0,1 mm care acoperă și protejează discurile.

Până în acest moment nu s-a anunțat un preț la care aceste discuri vor fi disponibile, dar din declarațiile anterioare ale tuturor celor 13 membri ai grupului fondator Blu Ray reiese că discurile BD-ROM nu vor fi mult mai scumpe decât DVD-urile clasice.

Panasonic a anunțat că discurile cu capacitate de 25 de GB vor intra primele în producție la sfârșitul acestei luni, iar discurile cu capacitate dublă de stocare, care necesită o tehnologie mai bine pusă la punct vor fi produse începând cu luna decembrie a acestui an.

Primele drive-uri compatibile BD-ROM urmează să fie disponibile pentru achiziționare în următoarele luni, un avantaj care acestea îl prezintă fiind posibilitatea de criptare 128-bit AES care împiedică piratarea conținutului respectiv.

Până în prezent, TDK și-a anunțat intenția de începere a producției de medii Blu-Ray de 50 GB, ocazie cu care a anunțat și tehnologia de protejare a discurilor, denumită Durabis. Conform TDK, această tehnică de aplicare a straturilor protectoare va îmbunătăți considerabil rezistența la șocuri, zgârieturi și la praf a discurilor Blu-Ray.