Sari la conținut

Paris: Incidente pe parcursul flăcării olimpice

De la Wikiștiri

7 aprilie 2008 Paris, Franța — În pofida prezenței masive a poliției parcursul flăcării olimpice pe străzile Parisului a fost întrerupt de trei ori de demonstrații împotriva înăbușirii revoltei din Tibet de către China. Torța purtată de diverși sportivi a fost de repetate ori stinsă din cauza demonstrațiilor, astfel încât primarul Parisului, Bertrand Delanoë, a hotărât să întrerupă parcursul.

Conform informațiilor CNN și Associated Press torța a trebuit să fie adăpostită într-un autobuz al forțelor de ordine. Agenția France Presse nu confirmă însă stingerea flăcării. Cert este faptul că au avut loc ciocniri între forțele de ordine, simpatizanți chinezi ai evenimentului și protestatari, soldate cu cel puțin 23 de arestări. Capitala franceză era ultima etapă a parcursului flăcării olimpice în Europa. Parcursul va fi reluat la San Francisco, unde probabil vor avea loc din nou manifestații antichineze.

China a criticat protestele împotriva parcursului, prezentat din propria perspectivă drept o "călătorie a armoniei". Comitetul Internațional Olimpic s-a arătat îngrijorat din cauza incidentelor. Președintele Comitetului, Jacques Rogge, a criticat atacurile împotriva flăcării olimpice, dar a cerut în același timp Chinei să soluționeze repede și fără folosirea violenței criza din Tibet.

Referințe