Patriarhul Teoctist premiat pentru ecumenism

De la Wikiștiri

20 februarie 2005 Iași, România — Conducătorul în vârstă de 90 de ani al Bisericii Ortodoxe Române a primit premiul "Ecumenica", pentru contribuția pe care a avut-o în promovarea ecumenismului pe parcursul anului 2004. La ceremonia de decernare s-a prezentat PS Vincențiu Ploieșteanu, Episcop vicar patriarhal care a mulțumit pentru premiul acordat Patriarhului Teoctist și a vorbit despre deschiderea Bisericii Ortodoxe Române către toate popoarele și credințele, în sensul mărturisirii credinței în Cristos: "Este o mare bucurie ca în numele Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist să primesc acest premiu".

"Deviza Preafericirii Sale, care trebuie să fie și deviza tuturor creștinilor este cea pe care însuși Mântuitorul a subliniat-o: `În lume necazuri veți avea. Dar îndrăzniți căci Eu am biruit lumea`. Deci să biruim lumea păcatului, a deznădejdii, lumea acestor încercări care vin asupra noastră. Să biruim toate acestea cu puterea lui Cristos. Poporul român este un popor generos. Este generos pentru că așa îl învață și credința creștin-ortodoxă, pe care majoritatea covârșitoare a acestui popor o mărturisește. Și iată, nu este deci de neînțeles pentru ce mulți fii ai unor popoare prigonite, greu încercate și-au găsit liniștea, și-au găsit pacea cu fiii poporului român."

"Iată de ce și Biserica Ortodoxă Română consideră că este o datorie a ei să se deschidă tuturor: popoare și credințe, să-l mărturisească pe Cristos, să mărturisească generozitatea pe care poporul român o are prin Mântuitorul Isus Cristos și să dea fiecăruia un cuvânt de pace și bunăvoință." Radio Trinitas a mai anunțat că au fost premiate și alte personalalități ale culturii românești.