Pelerinajul Imaginii Giulgiului Sfânt în Eparhia de Cluj-Gherla

De la Wikiștiri

20 aprilie 2005 Cluj-Napoca, RomâniaGiulgiul găzduit de Domul din Torino este o relicvă importantă datorită istoriei pe care o are, fiind cunoscut în întreaga lume, mai ales datorită disputelor privind autenticitatea


După ce credincioșii din Timișoara, Oradea, Șimleu – Silvaniei și Zalău s-au putut reculege in fața imaginii Giulgiului Sfânt, a venit rândul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla sa găzduiască această imagine.

Pelerinajul se desfășoară prin bunăvoința AMCOR - Amici delle Chiese d'Oriente - Prietenii Bisericii Orientale – ai cărei reprezentanți vor însoți imaginea Giulgiului Sfânt în 7 mari orașe din țara noastră, în intervalul 18 – 24 aprilie a.c.

Potrivit organizatorilor, este vorba despre o copie a Giulgiului Sfânt: „Această imagine reprezinta intru totul originalul, care, din motive de conservare și securitate, nu numai ca nu se poate transporta din Domul din Torino, dar nici nu este expus spre venerare”. Sfanta relicva a fost ultima dată expusa spre venerare in perioada 13-22 octombrie 2000, iar urmatoarea expunere va avea loc in anul 2025 - ar fi păcat ca lumea creștină „să fie privată de această imagine până atunci” – susțin membrii AMCOR.

Eparhiile și diecezele care vor fi străbătute de această sfântă imagine și-au motivat acceptul datorită faptului că Giulgiul apare menționat în Sfânta Scriptură, în mod expres, la mai multi evangheliști. Mai mult decât atât, a treia zi după moartea lui Iisus Hristos, Ioan si Petru intră în Mormântul Domnului, care era gol, dar Giulgiul în care fusese Acesta înfășurat era jos, iar apostolii, văzându-l, au crezut că Hristos a înviat!

În plus, conform invataturii catolice, imaginile pot fi venerate intrucat se bazeaza pe „Misterul Cuvantului intrupat”. Cinstirea adusa unei imagini e de fapt adresata celui reprezentat si oricine cinsteste o icoana, cinsteste, de fapt, persoana pe care o reprezinta. (conform Catehismului Bisericii Catolice par. 2131, 2132, 2141).

Copia care a sosit în România, este la scara de 1:1 fata de original. Copia fotografică a fost realizată în anul 2002, după lucrările de conservare prin care a fost îndepărtat tot materialul carbonizat acumulat de-a lungul secolelor. Din anul 1578, aceasta panza a început să fie venerata de credinciosi, ca fiind Giulgiul in care a fost pus in mormant Iisus. Panza are o lungime de 436 cm si 110 cm latime. Diferitele urme de pe panza contureaza doua imagini, din fata si din spate, ale unui barbat cu inaltimea de 1,85 m. Potrivit Agentiei Catolice Independenta Americane CWNews, care citeaza rezultatele unor cercetari recente, originalul dateaza din vremea lui Cristos. Conform acestor ultime teste stiintifice efectuate asupra Giulgiului din Torino, au fost negate studiile efectuate in anul 1988 (testele cu Carbon 14) care pretindeau ca panza a fost fabricata doar in sec. XIII sau XIV.

AMCOR s-a născut oficial în anul 2001, având ca și carismă promovarea imaginii Giulgiului Sfânt în special în Europa de Est. Au mai organizat astfel de pelerinaje, cu succes, in Lituania, în Turcia, în Austria dar și în Țara Sfanta. Potrivit parintelui din Italia care insoteste imaginea Giulgiului Sfant, Asociatia are in plan organizarea unui pelerinaj similar si in mai multe orașe din Albania.

Referințe[modificare]

Viorica SABO, „Comunicat de presă” — DIRMM, 19 aprilie 2005