Sari la conținut

Populația Europei de Sud-est deplânge tragedia Poloniei

De la Wikiștiri
Lech Kaczyński


16 aprilie 2010 Polonia — Pierderea președintelui polonez și a altor lideri reverberează în Balcani.

Moartea președintelui polonez Lech Kaczynski a adus lacrimi în ochii sud-est europenilor. Tragedia a avut loc sâmbătă (10 aprilie). Multe state din regiune au legături strânse cu Polonia, majoritatea având comunități poloneze considerabile pe teritoriile lor.

Kaczynski era în drum spre Rusia pentru a comemora împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, din apropiere de Smolensk, când avionul său s-a prăbușit. Președintele, soția sa și alte 94 de persoane -- inclusiv oameni de stat polonezi, înalți oficiali militari, politicieni, lideri religioși și membri ai echipajului -- au murit.

Delegația poloneză se îndrepta către o ceremonie organizată pentru a îngropa o tragedie – masacrarea a peste 20 000 de ofițeri militari polonezi de către poliția secretă sovietică în 1940. Aceasta a devenit în schimb o altă tragedie.

„Haideți să dăm voie rănii Katyn să se vindece în sfârșit”, plănuise Kaczynski să spună în discursul său. „Suntem deja pe această cale; ar trebui să o urmăm pentru a aduce națiunile noastre mai aproape și să nu ne oprim sau să ne retragem”.

Moartea sa a lăsat aceste cuvinte nespuse și a dus la un val de condoleanțe îndurerate din fiecare țară din Balcani.

Sâmbătă după-amiaza, oamenii din Zagreb au început să se îndrepte către zona rezidențială Tuskanac, depunând lumânări și flori în fața ambasadei Poloniei de pe Krlezin Gvozd.

„Doream doar să le arătăm că suntem cu ei în aceste momente. Este atât de trist”, a declarat Marta, care a venit să depună un trandafir în onoarea regretatului președinte și a soției sale.

Gordana Trajceska a declarat pentru SETimes că a ținut doliu prin participarea la slujba specială ținută duminică la Biserica Catolică din Skopie. „Macedonenii împărtășesc durerea poporului polonez deoarece se simt deosebit de aproape de Polonia”, a afirmat Trajceska.

„Este o tragedie. Nu am cuvinte să exprim durerea pe care o simt chiar acum”, a spus Ghervazen Longher, președintele comunității poloneze din România și reprezentantul acesteia în parlamentul român.

„Un șoc extraordinar”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ambasadei Poloniei la Atena pentru SETimes. „Este o mare pierdere pentru Polonia și pentru noi, polonezii – președintele nostru și atât de mulți reprezentanți polonezi de rang înalt au fost pierduți într-un moment scurt; este foarte tragic”.

A fost trist mai ales deoarece a avut loc în timpul comemorării masacrului de la Katyn, a declarat purtătoarea de cuvânt.

În capitala greacă, un serviciu memorial organizat în grabă la o biserică catolică din comunitatea poloneză a atras peste 1 000 de persoane îndoliate. La slujbă a fost prezent Michal Klinger, ambasadorul polonez în Grecia, împreună cu personalul ambasadei și cu numeroși membri ai comunității poloneze locale.

Anna Dudko, care este pe jumătate poloneză, s-a numărat printre zecile de persoane prezente la slujba de la Catedrala Sf. Josif din Sofia. Dudko a spus că toate rudele ei bulgare au sunat-o pentru a-i transmite condoleanțe pentru „această ironie teribilă a sorții”.

Toți liderii regiunii și-au exprimat condoleanțele. Bulgaria va fi reprezentată la funeraliile de duminică de președintele Georgi Parvanov. Mesaje de simpatie au fost transmise de asemenea de prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan, președintele sârb Boris Tadic, președintele albanez Bamir Topi și prim-ministrul macedonean Nikola Gruevski.

„Astăzi nu este o zi de doliu doar pentru marea națiune poloneză, ci și pentru toți prietenii Poloniei din lume”, a declarat prim-ministrul albanez Sali Berișa.

Președintele croat Ivo Josipovic a declarat că el și țara sa au „pierdut un prieten. Lech Kaczynski a fost un prieten adevărat al țării noastre”.

Președintele polonez și soția sa s-au aflat în februarie la Zagreb pentru a participa la inaugurarea lui Josipovic.

Marți, guvernul sârb a anunțat că declară ziua de joi drept zi de doliu. Mulțimile au semnat de asemenea o carte de condoleanțe la Ambasada Poloniei din Belgrad.

Dejan Perunicic, un locuitor din Podgorica, și-a exprimat speranța că tragedia va marca sfârșitul listei lungi de victime de la Katyn.

„Pădurea de la Katyn a fost din nou fatală pentru polonezi”, a afirmat Perunicic. „Sper că cercul se va închide astfel și că această tragedie va reconcilia cele două națiuni”.

Vezi și

[modificare]

Referințe

[modificare]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia conține un articol despre Accidentul aviatic de la Smolensk din 2010.