Președintele Bush în Europa

De la Wikiștiri

21 februarie 2005 Bruxelles, Belgia — Președintele american George Bush a lansat un apel pentru o nouă era de cooperare transatlantică la Bruxelles în cadrul unui turneu european de 5 zile, declarând că "nici o divergență trecătoare nu poate afecta vechea alianță între europeni și americani". Inaugurând la Bruxelles prima sa vizită internațională la începutul celui de-al doilea mandat, domnul Bush a pronunțat un discurs amplu care a atins relațiile cu Iranul și Siria, Ucraina și Rusia.

George Bush a vorbit în fața câtorva sute de invitați, printre care numeroși oficiali ai Uniunii Europene și NATO.

"Sunt bucuros că mă aflu din nou printre dumneavoastră", a început George Bush, tragând linie sub tensiunile transatlantice care au umbrit primul sau mandat prezidențial. "Să depășim divergențele trecutului și să începem o nouă eră de unitate transatlantică", a continuat el.

Mesajul său către Rusia a fost foarte puternic, Bush cerând Rusiei să-și reînnoiască angajamentul față de democrație și respectare a legalității, dacă vrea să progreseze ca o națiune europeană. Președintele american a dat extinderea Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice drept un exemplu pentru depășirea rivalităților trecutului și și-a declarat sprijinul pentru consolidarea unității între europeni.

"Libertatea e o cursă lungă", a încheiat domnul Bush citându-l în mod simbolic pe scriitorul francez Albert Camus.