Sari la conținut

Președintele Egiptului, arestat de către armată

De la Wikiștiri

3 iulie 2013 Cairo, Egipt


Mohamed Morsi în mai 2013

Președintele Egiptului, Mohamed Morsi, a fost pus sub arest la domiciliu de către armata egipteană în urma expirării termenului dat de către armată pentru ca acesta să încheie un armistițiu cu opozanții care manifestează din data de 30 iunie împotriva sa în Piața Tahrir din Cairo.

Mohamed Morsi a declarat (pe rețeaua Twitter) că aceasta este o lovitură de stat, iar un consilier al său, Yasser Haddara, susține că: „Președintele îndeamnă egiptenii să opună rezistență în mod pașnic acestei lovituri de stat militare, așa cum va face și el”.

Generalul Abdul Fattah al-Sisi a declarat „suspendarea constituției” și preluarea atribuțiunilor prezidențiale de către președintele Curții Supreme de Justiție a Egiptului, Adly Mansour. Generalul a menționat că Mohamed Morsi „nu a reușit să îndeplinească cererile poporului egiptean”.

Zeci de blindate au fost trimise de către liderii armatei egiptene în cartierele Nasr City și Heliopolis, precum și în apropierea Universității din Cairo.

Situația sociopolitică din Egipt este în continuare incertă, iar câteva zeci de mii de egipteni se află în stradă.[1]

Într-un comunicat al Casei Albe, președintele Barack Obama arată că SUA monitorizează atent situația din Egipt și susține că un sistem politic stabil necesită implicarea tuturor părților (religioase și laice, civile și militare).[2]


Referințe[modificare]

  1. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23173794
  2. http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/07/03/statement-president-barack-obama-egypt