Sari la conținut

Proiectul Google Library

De la Wikiștiri

25 iunie 2005 Online, USA — Nemulțumit doar cu indexarea întregului spațiu www, Google s-a aventurat acum în lumea librăriilor, cu propunerea de a digitaliza întregi librării universitare.

Proiectul, numit Google Library este un subcapitol al Google Print, anunțat în octombrie anul trecut. Sub acest proiect, editorii pot conlucra alături de Google pentru a digitaliza cărțile la care aceștia dețin drepturi de autor, pentru a le putea face disponibile pentru căutare.

Google a declarat editorilor că se aceștia vor primi un venit considerabil atunci când căutătorii apăsau pe reclamele contextuale din apropierea paginilor cărții. Dar editorii n-au fost încă pregătiți pentru acel proiect, ce include deja Universitatea din Michigan, Harvard, Stanford, Oxford și New York Public Library.

Făcând parte din programul Google Print, mai mulți editori au cerut restricționare la materialul exact pe care Google ar fi urmat să-l arate. Alții au permis dezvăluirea a mai multe pagini, ân timp ce unii au fost de acord doar la folosirea keyword-urilor.

Odată cu proiectul Library, editorii consideră că Google va scana milioane de bărți fără a obține mai întâi permisiunea de la editor. Allan adler, vice președinte pentru afaceri internet al Asociației Editorilor din America arătându-se furios datorită proiectului: „Atingând aceste înțelegeri cu editorii pentru folosirea cărților aflate sub drepturi de autor, Google a anunțat acum că vor scana lucrări din mai multe librării - incluzând lucrări ce se află momentan sub drepturi de autor - fără a mai cere acordul deținătorului drepturilor de autor. Imaginați-vă ce efect a avut această știre printre casele editoriale, care au realizat că unele cărți la care au fost de acord să cedeze în fața lui Google sub anumiți termeni contractuali vor fi publicate fără a mai ține cont de acei termeni“.

În ciuda evidentei antipatii pentru proiect manifestate de Asociație, librăriile au găsit metoda de a face colecțiile online fără prea mare deranj. Bibliotecarul universității din Michigan, John P. Wilkin, s-a arătat bucuros de proiect. „Noi ne concentraserăm până acum la partea dificilă a situației, în timp ce Google a venit și a realizat partea simplă. Pentru toate materialele ce nu se află sub drepturi de autor, precum lucrările de înainte de 1923 sau alte publicații ale guvernului american, vom permite mai multor utilizatori să acceseze copiile simultan. Dar pentru materiale aflate sub drepturi de autor nu vom fi capabili să oferim accel digitalizat complet nici măcar propriilor noști utilizatori“.

Nu este prima oară când Google flirtează cu probleme judiciare și probabil nici ultima. În cursa pentru regele motoarelor de căutare, companiile sunt dispuse din ce în ce mai tare să ignore legile Proprietății Intelectuale, acțiune ce va căpăta probabil pe viitor și note judiciare.