Protest în fața Parchetului General - 12 ianuarie 2006

De la Wikiștiri

12 ianuarie 2006 București, România — Școala românească de yoga MISA organizează joi, 12 ianuarie 2006, două mitinguri de protest la Parchetul General și la Ministerul de Justiție. Yoghinii MISA vor picheta între orele 12.00 și 13.00 Ministerul Public, apoi între orele 13.30 și 14.30 Ministerul de Justiție. Se va cere demisia procurorului general al României, Ilie Botoș, care este considerat vinovatul moral pentru abuzurile realizate de procurorii din subordinea sa în timpul anchetelor în care au fost implicați cursanți ai școlii de yoga MISA . De asemenea, se solicită anchetarea procurorilor și magistraților care au realizat abuzuri în serviciu în timp ce instrumentau dosarele yoghinilor MISA.

Aceste puncte de vedere vor fi susțiunte de reprezentați ai școlii românești de yoga în trei audiențe, la Parchetul General (orele 12-12.30), la Ministerul de Justiție (orele 13-13.30) și la Consiliul Superior al Magistraturii (15-15.30). În ultima zi de mandat, președintele CSM Dan Lupașcu îi va primi în audiență pe reprezentanții MISA . Atenția pe care acesta o acordă cazului MISA, dintr-o dată, după luni de proteste și după zeci de memorii ignorate depuse la CSM, se datorează faptului că mentorul MISA, Gregorian Bivolaru a primit azil în Suedia. Respingerea cererii de extrădare formulate de statul român pe numele acestuia, precum și acordarea de azil politic în Suedia a determinat-o pe Monica Macovei, ministrul Justiției, să ceară CSM-ului verificarea modul în care s-au realizat anchetele în acest dosar. S-a promis un rezultat în maxim două săptămâni, termen care expiră în câteva zile. Verificările se fac, însă, doar în cazul Gregorian Bivolaru. În aceeași situație se mai află alți 25 de yoghini inculpați alături de mentorul MISA în același dosar de crimă organizată, dosar considerat de justiția suedeză «o neînțelegere». Nici cazul Mădălinei Dumitru, minora forțată de procurorii români să dea o declarație care să-l incrimineze pe Gregorian Bivolaru, nu este un caz singular. Sute de persoane au fost interogate și supuse la presiuni pentru a semna mărturii false care să îl incrimineze pe mentorul MISA .

Școala de yoga MISA reclamă comportamentul procurorilor și magistraților care s-au ocupat de dosarele yoghinilor. În timpul anchetelor, aceștia au realizat infracțiunile de abuz în funcție, tâlhârie, furt calificat, tortură, distrugere, șantaj și încercare de a determina mărturia mincinoasã. Din 18 martie 2004, data când sute de jandarmi au dat năvală în 16 locuințe ale parcticanților yoga, școala de yoga MISA a realizat 85 de mitinguri de protest și a înaintat sute de memorii și plângeri instituțiilor statului. Până acum, acestea și-au declinat rând pe rând competența. De aceea, protestele școlii de yoga MISA vor continua până când se vor declanșa ample verificări ale celor reclamate.

Școala românească de yoga MISA adresat două scrisori deschise adresate primului ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu și președintelui României, Traian Băsescu în care le cere sprijin pentru stoparea abuzurilor ce se fac încă împotriva lor.