Puterea și strategia... estivală
17 mai 2005 Constanța, România — Prefectul Dănuț Culețu a prezentat, ieri, o nouă strategie pentru sezonul turistic estival. După ce, în urmă cu o lună, actuala putere a anunțat și a pus în practică o altă viziune a dezvoltării turismului la malul mării prin curățarea plajelor de beach-baruri și alte construcții provizorii, iată că acum se schimbă din nou schimbarea. Este a nu știu câta oară când foștii și actualii noștri guvernanți modifică strategia estivală. A devenit deja o obișnuință ca aceia care preiau puterea să schimbe totul din temelii.
Când noul PSD - echipa Mazăre a venit la putere, strategia turistică a fost imediat schimbată. Ni-l amintim pe edilul șef cum alerga pe plajă cu buldozerele pentru a dărâma șandramalele micilor comercianți. Au fost făcute apoi alte concesiuni pentru fâșiile de plajă, au fost încheiate alte contracte. Noii comercianți și-au construit magazine, baruri sau restaurante. Au primit autorizații de la primărie, avizele necesare de la toate instituțiile. Strategia fostei puteri a fost pusă imediat în practică, beneficiari fiind cei care s-au adaptat cel mai repede și bine intereselor politice și economice ale noului PSD - echipa Mazăre. Acum puterea s-a schimbat, iar noii guvernanți vor să modifice din nou regulile de pe plajele românești.
Ar trebui să se pună capăt o dată pentru totdeauna acestor schimbări, care numai bine nu fac turismului estival. Fiecare vine cu propria viziune și dă peste cap întreaga activitate turistică. Guvernanții, autoritățile locale, toți factorii implicați în turism pe litoral ar trebui să se așeze la masa de lucru și să stabilească o strategie statornică, bazată pe litera legii și interesele turiștilor. Până acum modificările s-au produs în funcție de felul în care bătea vântul puterii și de unele interese de grup. Este necesară o strategie, care să fie modificată, în viitor, nu pentru adaptarea la rigorile unor guvernări vremelnice, ci la noile standarde de calitate, ale unui turism competitiv. Una este standardul calitativ și alta este standardul politic.
Conform declarațiilor prefectului Dănuț Culețu, Compania Națională a Apelor Române a transmis o propunere de strategie estivală la Ministerul Mediului, care urmează să primească zilele acestea avizul ministrului Sulfina Barbu. În noua variantă de amenajare a plajelor, nu vor mai fi suprafețe de dimensiuni mici contractate. Închirierea acestora va începe cu hotelurile mari și vor continua cu celelalte mai mici. În acest sens, ministrul de stat Marius Crivțonencu va avea o întâlnire, joi, cu toți hotelierii pentru a prezenta aceste schimbări. În urmă cu nici o lună, guvernanții promiteau că nu vor mai concesiona plaje nimănui, nici măcar marilor hotelieri, acestea urmând să fie administrate de un SRL aflat sub conducerea Direcției Apelor Dobrogea - Litoral. Acum s-a revenit asupra deciziei și hotelierii vor putea contracta suprafețe mari de plajă, între 3000 și 5000 mp. În situația în care vor exista mai multe oferte este prevăzută și o modalitate de ierarhizare în funcție de suprafața solicitată, de puterea financiară a solicitantului.
Același lucru este valabil și pentru beach-baruri. Deși s-a decis inițial că acestea nu vor mai avea ce căuta pe plajă și au fost demolate, acum s-a revenit asupra măsurii. Vor putea fi construite baruri pe plajă, dar doar după niște proiecte standard, care să includă: magazie pentru umbrele și șezlonguri, WC-uri, dușuri, cabine de schimbat. Ele vor fi construite doar la limita plajei. Notele de intenție a celor care vor dori să închirieze plajele se vor primi la DADL, urmând ca în funcție de solicitanți să se facă întrebuințare directă sau ierarhizare pe criterii (suprafața solicitată, maximă - 40 puncte; active deținute pe litoral - 30 puncte; media cifrei de afaceri pe ultimii doi ani - maximum 40 puncte).
Însă noile construcții vor avea nevoie de autorizație de la consiliile locale pe raza cărora își vor desfășura activitatea. Dacă pentru demolarea beach-barurilor DADL nu s-a mai ținut cont de emiterea unor avize speciale de la primărie, mai ales de la Primăria Municipiului Constanța, pentru ridicarea noilor baruri vor trebui autorizații de construcții. Suntem curioși să vedem cât de repede se va mișca edilul șef al Constanței pentru a da o mână de ajutor DADL prin emiterea noilor avize. Termenul legal până la care ele pot fi eliberate este de 30 de zile, însă, dacă lucrurile nu sunt urgentate, se va intra prea mult în sezonul estival și nu se va mai putea construi nimic. Prefectul Culețu s-a arătat însă încrezător că primăria va colabora.