Sari la conținut

Red Hat și Michael Dell, un parteneriat de 100 de milioane USD

De la Wikiștiri

10 mai 2005 California, Statele Unite ale Americii — Multi-miliardarul Michael S. Dell, fondator al companiei Dell Inc. a făcut o ofertă în valoare de 99,5 milioane USD pentru Red Hat. Afaceristul a investit proprii bani în dezvoltatorul Raleigh Linux, obținând astfel cea mai mare parte din obligațiunile oferite de companie în luna ianuarie a anului trecut.

Investiția s-a facut inițial prin intermediul firmei MSD Capital LP, care administrează aproximativ 10 miliarde de dolari ale mega-companiei Dell în diverse investiții către companii, fonduri private de investiții și afaceri cu proprietăți imobiliare. Compania respectivă a preluat inițialele fondatorului Dell, MSD ca titulatură.

Pentru Red Hat, această investiție reprezintă un câștig enorm, cu un aliat precum Dell posibilitățile de dezvoltare crescând infinit. Singura necunoscută rămâne adevărata intenție din spatele acestei achiziții, respectiv dacă Michael S. Dell însuși a decis cumpărarea pachetului Red Hat sau dacă această decizie a fost luată de unul dintre cei 70 de angajați ai companiei cu sediul în New York.

Este bizară decizia companiei responsabile pentru Red Hat, care a refuzat să comenteze acest eveniment major pentru piața open-source. În afara investiției semnate de către Dell, obligațiuni ale Raleigh Linux au ajuns și către o serie de jucători mai mici în această partidă, între care: Citadel Equity Fund, care a plătit 82,6 milioane USD și UBS Securities, companie care s-a „limitat” la suma de 51,81 milioane USD.

Totuși, investiția record făcută de către Dell Inc. se va transforma în aproape 4 milioane de acțiuni pe care le va deține MSD Capital în afacerea companiei care dezvoltă Red Hat.

Mișcările în lumea competiției cu soluțiile open-source se intensifică și mai mult, odată cu intenția Microsoft-ului de a-și schimba tactica de combatere a Linux-ului. Dacă până acum se mergea pe ideea denigrării și a marginalizării soluțiilor open-source ca produse inferioare și instabile, Microsoft-ul se va orienta acum către oferte care includ soluții de operare mai simple și deci mai ieftine care să poată lupta practic de la egal la egal cu produsele open-source.