Sari la conținut

Rehn și Barroso cer UE să sprijine ajutorul financiar destinat Greciei

De la Wikiștiri


22 martie 2010 Belgia — Vineri (19 martie), comisarul UE pentru afaceri monetare Olli Rehn a cerut liderilor Uniunii să se pună de acord asupra unui plan de sprijinire finanaciară a Greciei, dacă acest ajutor va deveni necesar. „Este esențial ca atunci când avem de-a face cu o țară din zona euro să existe o conducere europeană și o responsabilitat europeană”, a declarat Rehn. El a făcut această cerere înaintea summitului UE de săptămâna viitoare. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut de asemenea un acord UE privitor la un plan de salvare.

Între timp, ministrul german al finanțelor Wolfgang Schaeuble a declarat într-un interviu acordat săptămânalului Bild am Sonntag că țara sa nu se va opune asistării financiare a Atenei de către UE. „Nu există un instrument colectiv pentru ajutorul UE pentru Grecia. În caz de necesitate extremă, ar putea exista un ajutor bilateral coordonat pe bază de voluntariat”, a afirmat Schaeuble.

Cabinetul grec urmează să înainteze marți parlamentului noi reglementări fiscale ca parte a măsurilor de austeritate care ar trebui să ajute țara să facă față crizei datoriei sale. Potrivit presei, noul proiect de lege prevede un impozit de 20% asupra venitului Bisericii Ortodoxe din tranzacțiile imobiliare și un impozit de 45% pe veniturile anuale de peste 100 000 euro. Noile reguli „radicale” îi vor obliga pe taximetriști și pe proprietarii de stații de benzină și chioșcuri să emită chitanțe cu TVA clienților. (AFP, Financial Times - 20/03/10; Reuters, AFP, Kathimerini, UPI - 19/03/10)

Referințe

[modificare]