Sari la conținut

Reporterii protestează împotriva tratamentului brutal din parlamentul macedonean

De la Wikiștiri


3 ianuarie 2013 Skopje, Macedonia — Președintele parlamentului, apostrofat zgomotos de presă, promite că va oferi răspunsuri.

Reporterii care relatează de la parlamentul macedonean încă sunt furioși pentru bruscarea și evacuarea lor cu forța în timpul unei altercații dintre parlamentarii care dezbăteau bugetul pe 2013. Ei cer răspunsuri de la liderii statului.

Reprezentanții câtorva instituții de presă scrisă și electronică și-au exprimat indignarea în 27 decembrie, huiduindu-l zgomotos pe președintele parlamentului Trakjo Veljanovski, în timp ce acesta încerca să deschidă o sesiune parlamentară. Se pare că acesta este primul protest de acest gen al presei din istoria de 20 de ani a statului.

Între timp, Asociația Jurnaliștilor din Macedonia a anulat discuțiile cu statul până când guvernul nu va dezvălui cine a fost responsabil pentru evacuarea jurnaliștilor în timpul incidentului din 24 decembrie, care a divizat parlamentul și a determinat forțele de securitate să evacueze o serie de persoane din sala de ședințe.

"Cred că acesta este un mesaj foarte important și că ei nu se pot comporta în acest fel în viitor", a spus Naser Selmani, președintele asociației jurnaliștilor, pentru SETimes. "Trebuie să existe o explicație bazată pe legi pentru ideea lor că pot limita accesul nostru într-un loc".

"Am trimis o cerere scrisă președintele parlamentului, în care îi solicităm să ne spună cine a ordonat utilizarea forței împotriva jurnaliștilor. Am cerut ministerului de interne să instituie sancțiuni pentru cei care au folosit forța împotriva reporterilor. I-am cerut avocatului poporului să stabilească încălcarea constituției Macedoniei -- Articolul 16, care garantează libertatea de informare", a afirmat Selmani.

Veljanovski a promis că va da răspunsuri.

"Parlamentul Macedoniei a fost întotdeauna transparent la un nivel maxim și eu personal, în calitate de președinte, sunt dedicat întotdeauna relațiilor deschise și profesioniste cu reporterii și cu presa", a spus el. "Voi cere stabilirea vinovăției pentru acest eveniment. Mă aștept să continui relațiile bine dezvoltate cu jurnaliștii și cu presa, apreciind relația lor profesională cu societatea și rolul lor responsabil din cadrul acesteia".

Incidentul a avut loc în timp ce mii de demonstranți s-au luat la bătaie în fața parlamentului, în timpul sesiunii parlamentare în care VMRO-DPMNE urma să determine adoptarea bugetului de 2,4 milliarde euro. Formațiunea de opoziție SDSM a cerut reduceri ale bugetului de 196 milioane de euro, invocând economia aflată în dificultate.

Parlamentarii de opoziție au încercat să blocheze adoptarea bugetului, introducând peste 1 200 de amendamente. A izbucnit o altercație, ceea ce a determinat forțele de securitate să îl evacueze pe Veljanovski și apoi să îi scoată afară pe parlamentarii de opoziție și pe reporteri.

Bugetul a fost adoptat cu 64 de voturi pentru și 4 împotrivă în adunarea de 120 de membri. Grupurile de opoziție au promis inițierea unor campanii de nesupunere civilă, în semn de protest față de buget și față de tacticile brutale de elimina dezbaterea.

Katerina Canevska Arsovska, un vechi reporter parlamentar, a declarat publicației SETimes că brutalizarea reporterilor este un afront adus tuturor jurnaliștilor.

"Am relatat de la criza refugiaților, din conflictul militar, dar niciodată nu am trecut printr-o asemenea situație în care cineva să mă arunce ca pe o jucărie", a spus ea. "Sunt reporter parlamentar de 20 de ani, dar incidentul a fost o rușine și un scandal cum nu am mai văzut".

Igor Micevski, profesor de media la Școala de Relații Publice din Skopie, a declarat că a fost încălcat dreptul publicului de a ști pe ce sunt cheltuiți banii publici.

"Jurnaliștii nu au doar dreptul de a protesta, ci și obligația de a face aceasta", a declarat el publicației SETimes. "Aceasta nu ar trebui să se oprească doar la huiduielile din parlament, ci trebuie luate și măsuri legale pentru încălcarea constituției și regulamentelor. Cineva trebuie să poarte vina pentru evacuarea jurnaliștilor din adunarea democratică, iar acest incident nu trebuie rezolvat doar cu o mică scuză".

Ceea ce s-a întâmplat în adunare este imaginea modului în care sunt tratați jurnaliștii în Macedonia, a declarat Tamara Chausidis, președinta Sindicatului Independent al Jurnaliștilor și Angajaților de presă, publicației SETimes.

"Aceasta este de asemenea imaginea relației cu publicul, deoarece reporterii sunt ochii publicului, ei sunt aici pentru a spune ce și cum s-a întâmplat cetățenilor care nu au privilegiul de a fi martori la evenimentele care îi afectează. Incidentul din parlament este un exemplu de suspendare a democrației și a libertății presei din Macedonia", a spus Chausidis.

Referințe[modificare]