Sari la conținut

Revolte în Kârgâzstan

De la Wikiștiri


8 aprilie 2010 Kârgâzstan — Miercuri, 7 aprilie, la exact un an de la protestele violente din Republica Moldova, au avut loc revolte violente împotriva Guvernului în Kârgâzstan. Protestele au început marți și au continuat miercuri. Manifestanții au atacat clădirile Guvernului și casele familiei președintelui. În urma revoltelor guvernut a fost dizolvat, premierul Danyiar Usenov și-a dat demisia, iar președintele Kurmambek Bakyiev a fugit într-o direcție necunoscută, iar potrivit unor surse neoficiale, la ora 17:00, ora României, președintele s-a dus cu avionul prezidențial peste hotare. Liderii opoziției cred că Bakyiev a fugit în Bișkek.

„Conform datelor noastre, Bakyiev a părăsit țara în timpul zilei de miercuri, a ajuns în Kazahstan și s-a aflat aici, cel puțin, până seara. Nu vă pot spune unde este acum”, a zis o sursă din cadrul ministerului de forță de la Astana.

A fost format un „Guvern al Încrederii Naționale” condus de ex-ministrul afacerilor externe Roza Otnubaeva care a zis că „puterea se află sub controlul opoziției”.

De asemenea Kârgâzstanul a închis hotarele cu Kazahstanul, la solicitarea Kazahstanului, cetățenii kazahi aflați în Kârgâzstan pot reveni în țara lor.

Conform ultimelor data au fost înregistrați 74 morți în timpul confruntărilor violente din Kârgâzstan.

Referințe[modificare]