Sari la conținut

Rezerva BNR a ajuns la 13 miliarde de euro

De la Wikiștiri
Banca Naţională a României

5 mai 2005 București, România — Cumpărările mari de valută de pe piața interbancară au crescut rezerva Băncii Naționale la circa 13 miliarde de euro, mai mult cu 335 milioane de euro față de luna martie a.c. Creșterea rezervei s-a produs în ciuda faptului că BNR a trebuit sa plătească 746 milioane de euro în contul datoriei publice externe.

Conducerea băncii susține că intervențiile pe piața valutară au frânat tendința de apreciere a leului, cursul fiind menținut în apropierea pragului de 36.000 lei (3,6 lei noi) pentru 1 euro.

Luna trecută, rezerva valutară a BNR a fost completată cu peste 1 miliard de euro, în condițiile în care la ordinele de cumpărare ale băncii centale s-au adăugat venituri obținute din administrarea rezervei existente, precum și din majorarea rezervelor minime în valută pe care băncile comerciale sunt obligate să le constituie lunar la BNR.

Banca Națională a mai anunțat că nivelul ratei dobânzii de intervenție pentru luna mai este de 7,96%, în scădere cu 0,49 puncte procentuale față de martie.