Sari la conținut

România își respectă calendarul de aderare

De la Wikiștiri
Fișier:Tariceanu.JPG

11 iulie 2005 București, România — Guvernul României a emis următorul comunicat de presă: "Calendarul de aderare va fi respectat, iar toate instituțiile vor lua măsurile necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate, a anunțat astăzi premierul Călin Popescu-Tăriceanu la finalul reuniunii săptămânale a Comitetului Executiv de Integrare Europeană (CEIE).

România și-a propus și are ambiția să realizeze toate angajamentele pe care și le-a luat, în așa fel încât să putem adera la UE la 1 ianuarie 2007.

Premierul a subliniat că în următoarele două ședințe de Guvern vor fi adoptate serie de măsuri care figurează în calendarul de aderare până în luna octombrie, astfel încât acest calendar să nu fie nicidecum pus în pericol, să nu existe întârzieri. „Am avut o discuție foarte explicită cu toți membrii Cabinetului care au participat la această reuniune, cu toți ceilalți participanți, în care le-am cerut foarte clar să continue fără nici un fel de ezitare pregătirile pentru aderarea României la UE conform calendarului stabilit. Avem o serie de obligații pe care ni le-am asumat și actuala conjunctură politică nu înseamnă în nici un fel abandonarea acestor eforturi, nu înseamnă în nici un fel modificarea calendarului de aderare.

În timpul reuniunii CEIE, premierul a transmis clar un avertisment instituțiilor statului implicate în procesul de aderare, subliniind faptul că activitatea acestora va fi monitorizată „Chiar dacă Guvernul care va urma va fi un Guvern interimar vreau să vă spun că are o marjă de manevră suficientă în ceea ce înseamnă posibilitățile de luare a deciziilor, are inclusiv posibilitatea să numească sau să destituie acele persoane care conform responsabilităților încredințate nu își îndeplinesc sarcinile care decurg din calendarul de aderare și din planul de măsuri prioritare pentru integrarea în UE”.

La începutul săptămânii viitoare, premierul Călin Popescu-Tăriceanu se va deplasa la Bruxelles, pentru a discuta cu oficialii europeni despre stadiul actual al demersului de aderare și modul în care vor decurge acțiunile în noul context politic din România. Primul-Ministru se va întâlni cu comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, comisarul pentru Concurență, Neelie Kroes și cu cel pentru Justiție, Franco Frattini. „Scopul este unul și clar să reafirm voința noastră politică de a ne realiza angajamentele așa cum au fost ele luate la încheierea procesului de aderare în decembrie 2004 și a merge în continuare pe calea îndepliniri acestor angajamente”. "

Referințe[modificare]