Sari la conținut

România membră ONU

De la Wikiștiri

31 iulie 2008 București, România — România este una dintre cele șase țări cele mai solicitate pentru a trimite elicoptere necesare forțelor internaționale de menținere a păcii din Darfur.La un an după ce ONU a emis Rezoluția 1769, care a autorizat trimiterea unei misiuni de menținere a păcii în Darfur, un recent raport al misiunii critică faptul că nici una dintre țările solicitate nu a trimis nici măcar un elicopter din cele 18 solicitate, potrivit unui e-mail trimis redacției noastre de organizația Crisis Action.

România este una dintre cele șase țări considerate cele mai disponibile la ora actuală să furnizeze misiunii ONU de protecție a civililor sudanezi o parte din aceste elicoptere."La începutul acestei luni, membri ai misiunii de pace au fost atacați în Darfur. Erau depășiți numeric de inamici și slab înarmați. Deoarece nici o țară nu a trimis elicoptere pentru forțele ONU de acolo, acestea nu au putut fi ajutate și șapte soldați și-au pierdut viața" în urma acestui atac, scrie în raportul întocmit de un expert în aviație. Documentul identifică peste 20 de țări care au elicoptere disponibile, neangajate în nici o altă misiune și care stau degeaba în hangare, prăfuindu-se. România este citată între primele șase țări, alături de Cehia, Spania, Italia, India și Ucraina, care ar avea disponibile, împreună, 71 de elicoptere, adică de aproximativ patru ori mai mult decît necesarul solicitat de ONU.

Reportaj original
Acest articol conține un reportaj în exclusivitate a unui reporter Wikiștiri. A se vedea pagina de discuție sau notele notele de subsol ale articolului pentru detalii.

Reportajele originale se traduc în Rețeaua de Traducere a Reportajelor Originale Wikinews (RETROW - WORTNET).

Referințe[modificare]