România va deveni „pilonul apărării”

De la Wikiștiri
Barack Obama şi Joe Biden

10 februarie 2010 București, România — România a confirmat săptămâna trecută că este gata să participe la noua versiune a sistemului american antirachetă. Joi (4 februarie), la Bruxelles, președintele Traian Băsescu a vorbit despre „solidaritatea aliată” dintre țara sa și Statele Unite, încercând totodată să liniștească temerile Moscovei.

„Noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a afirmat Băsescu. „Acest lucru doresc să-l subliniez în mod categoric, nu este găzduit pe teritoriul României un sistem care să fie îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva altor amenințări”.

Președintele a anunțat că România va găzdui interceptori tereștri, iar elementele scutului antirachetă vor deveni operaționale începând până în 2015. Scutul va acoperi întregul teritoriu și va proteja împotriva atacurilor cu rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, a afirmat acesta.

„Dezvoltarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa, cu stabilirea unor componente și în România, este în deplin acord cu deciziile adoptate la summitul NATO de la București”, a declarat Băsescu.

Acesta a adăugat că autoritățile de la București și Washington vor iniția în perioada imediat următoare negocieri bilaterale, după care Parlamentul României va ratifica acordurile necesare.

Sistemul de apărare planificat este o combinație de sisteme de interceptare terestră și maritimă de tip SM-3 și a fost discutat de vicepreședintele american Joe Biden la București în octombrie 2009. Statele Unite au renunțat la planul inițial de instalare a scutului antirachetă în Polonia și Republica Cehă.

Potrivit subsecretarului de stat american pentru afaceri publice, PJ Crowley, decizia României extinde zona de apărare antibalistică spre sudul Europei. „Această configurație va proteja întreaga Europă pe măsură ce se va dezvolta și va crește”, a afirmat acesta.

Potrivit analiștilor, România consideră că rolul său va crește probabil în regiune ca rezultat al participării la acest plan.

„Instalarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul nostru aduce trei beneficii importante României”, a declarat Iulia Enache, director adjunct al departamentului de relații externe, agenției române de știri Mediafax.

Ea că afirmat că aceste beneficii sunt: „intrarea României în jocurile geopolitice și posibilitatea de a deveni un factor regional important, obținerea unei mai bune securități și cooperarea mult mai strânsă cu Statele Unite, cu toate avantajele care decurg din aceasta”.

„Prin acceptarea participării la un sistem de apărare global, România devine și unul din pilonii de apărare ai Europei. Prin exploatarea acestor resurse, România poate avea un cuvânt crucial de spus în regiunea Mării Negre”, a adăugat Enache.

Ea a mai remarcat și posibilele beneficii economice, afirmând că „… prezența unei astfel de baze implică o anumită dezvoltare a economiei locale, prin contractele de construcții, întreținere și servicii, dar și prin piața imobiliară locală mai ferventă și calitatea mai bună a infrastructurii și comunicațiilor”.

Vezi și[modificare]

Referințe[modificare]