Sari la conținut

Românii au voie să se îmbolnăvească în limita a 100.000 miliarde lei

De la Wikiștiri
Bugetul sistemul sanitar în România este de 100.000 miliarde lei, sumă care nu poate acoperi toate cheltuielile

24 aprilie 2005 Constanța, România — Bugetul sistemului sanitar din România se ridică la 100.000 miliarde lei (10 miliarde de lei noi). În ciuda faptului că, la prima vedere, suma pare enormă, și că este cel mai mare buget pe care România l-a avut din 1999, acești bani nu sunt suficienți pentru acoperirea cheltuielilor din sistemul sanitar actual.

Aceste declarații au fost făcute de prof. dr. Cristian Vlădescu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care s-a aflat în cursul zilei de ieri la Constanța. Așadar, potrivit informațiilor primite de la interlocutorul nostru, toate schimbările care s-au adus în această perioadă sistemului sanitar se datorează bugetului limitat. „Toate modificările cu listele, criterii de încadrare în anumite bareme pentru fiecare pacient au avut scopul de a încerca ca, din resursele care există, în prezent, să beneficieze cât mai mulți pacienți cu putință“, ne-a declarat președintele CNAS.

Tot de la dr. Cristian Vlădescu am aflat că seria modificărilor din sistemul sanitar va continua și în perioada următoare, în ciuda faptului că măsurile restrictive luate până acum, nemulțumesc majoritatea asiguraților. „Dacă o să o țină tot așa, o să ne bage în mormânt. De fapt asta și vor“, ne-a declarat o pensionară, care a venit zilele trecute la sediul redacției. Pe de altă parte, dr. Vlădescu ne-a spus că funcționarea sistemului este strâns legată de buget și că una dintre soluțiile pentru reformarea lui este reducerea cheltuielilor, ceea ce se și aplică. „Soluțiile pot fi de două feluri: fie creșterea bugetului, fie reducerea cheltuielilor. Prima nu este posibilă, deocamdată. Cea de-a doua a fost deja aplicată. Listele de medicamente cuprind în proporție de 90% nume generice, medicamente mai ieftine. Faptul că sunt generice și nu au nume de firmă, nu înseamnă că nu au eficiență.

Toate medicamentele care sunt pe piață în România trebuie să respecte anumite criterii de calitate“, ne-a spus dr. Vlădescu.