Sari la conținut

Românii pot sta peste 3 luni în străinătate

De la Wikiștiri

28 ianuarie 2006 București, România

Cetățenii români vor putea sta în străinatate mai mult de trei luni, potrivit unei ordonanțe de guvern care va intra in vigoare mâine, duminică 29 ianuarie 2006. De asemenea, persoanele care se află în afara țării și au depășit acest termen se vor putea întoarce fără a suferi nici un fel de sancțiuni din partea autorităților române. Noua lege privind "regimul liberei circulații" nu mai prevede suspendarea pașapoartelor pentru persoanele care au depășit termenul de ședere în străinătate. Acest termen, de maxim 3 luni din 6, apare în continuare în acordurile între România și țările spațiului Schengen, dar, conform noii legislații, depășirea lui nu mai este sancționată.

Conform noi legi, pașapoartele vor mai fi reținute doar pentru persoanele expulzate de un stat străin, și numai pe baza unei decizii judecătorești. Șeful Direcției Generale de Pașapoarte, chestorul Lazăr Cârjan, a precizat că această regulă va fi valabilă începând cu ora 0.00 a zilei de dumnică. Nu vor putea circula liber nici românii inculpați într-un proces de natură penală, persoanele condamntate pe baza unei hotărâri judecătorești definitive sau cei care nu au respectat restricțiile de circulație peste graniță (este vorba de persoane care nu vor respecta aceste restricții începând din 29 ianuarie, nu de cei care au depășit deja termenul de ședere în străinătate).

Minorii vor putea călători, în continuare, doar cu acordul ambilor părinți. Conform noului act normativ, România va introduce pașapoartele biometrice, în locul actualelor pașapoarte, dar data de la care vor fi emise noile documente nu a fost încă stabilită. Noile documente vor cuprinde imaginea feței și amprenta digitală a posesorului.

Pentru detalii, consultați site-ului Poliției române de frontieră.