Salariații fără primă au primit o zi liberă în plus

De la Wikiștiri
Iepuraşul - un simbol al sărbătorii pascale

30 aprilie 2005 Constanța, România — Acordarea primelor de Paște în sectorul bugetar este reglementată prin lege și prin contractele colective de muncă. Există foarte multe societăți care au instituit fonduri speciale pentru zilele festive, destinate exclusiv bonificării angajaților. Totuși, în sectorul privat, acordarea primelor rămâne strict la latitudinea patronului. Așadar, în acest an, nu toți angajații vor avea parte de prime, iar pentru cei care o primesc, valoarea acesteia ar putea să difere de la o societate la alta sau chiar de la o persoană la alta.

Și în Constanța, valoarea primelor, sau, în unele cazuri, existența lor diferă de la caz la caz. De exemplu, la Direcția Agricolă, salariații nu au beneficiat în acest an de nici o primă. Singurul avantaj, și acesta relativ, a fost că femeile au avut ieri zi liberă, pentru a merge acasă să vopsească ouăle și să pregătească tăvile cu cozonaci. Munca începe pentru agricultorii de birou abia marți. Societatea comercială „Instalații“ și-a întâmpinat cei 100 de angajați cu prime de Paște în valoare de 1.800.000 de lei de persoană și își așteaptă oamenii înapoi la treabă în data de 3 mai. La firma de construcții „COMCM“, cei 276 de angajați își pregătesc masa de paște cu prime de 1.200.000 de lei, la care s-au adăugat și tichete de masă. Constructorii se vor întoarce pe schele marți.

La Șantierul Naval Constanța (SNC), cei 2.150 de angajați au primit fiecare prime de 1.000.000 de lei (100 de lei noi). SNC are însă de respectat mai multe termene de livrare, așadar unii muncitori vor fi solicitați pentru desfășurarea activităților prioritare, din anumite sectoare de activitate, care nu suportă amânare. Angajații de la fabrica de mobilă „Furnimob“ nu au fost la fel de norocoși. Deși se întorc la treabă abia marți, primele pentru miel au lipsit în acest an. În general, în cazul funcționarilor publici, primele se suportă din economiile care sunt făcute din fondurile de salarii, iar pentru angajații cu contract din sănătate, cultură, învățământ și alte domenii, prima lunară valorează 2% din salariul brut lunar, la care se adaugă alte două procente din economiile făcute prin posturile vacante și neocupate.