Sari la conținut

Scafandrii au preluat 100 de cadavre ale avionului AirAsia prăbușit în decembrie 2014

De la Wikiștiri

8 februarie 2015 Indonezia — Scafandrii au recuperat ieri trei cadavre de la dezastrul aerian din decembrie, din Marea Java. Adăugate la alte patru preluate vineri, au fost găsite în total 100 de cadavre. Mai rămân 62 de victime rămân de recuperat.

Aeronava care s-a prăbușit, fotografiată în aprilie.
Imagine: Oka Sudiatmika.

Nu au existat supraviețuitori când aeronava zborului 8501 al AirAsia-Indonezia s-a prăbușit pe 28 decembrie. Avionul vechi de șase ani Airbus A320-200 era în zbor de 40 minute de la Aeroportul Juanda Internațional cu 155 de pasageri și șapte membri echipaj, în apropiere de Aeroportul Internațional Changi, Singapore. Cele mai multe persoane aflate la bord erau indonezieni, trei din Coreea de Sud, un malaezian, un britanic și un francez.

Unul dintre cele mai recente cadavre preluate a fost un om în uniformă legat într-un scaun al cabinei de pilotaj, și se presupune că poate să fie pilotul indonezian Iriyanto sau co-pilotul francez Remi Emmanuel Plesel. Curenți subacvatici au complicat recuperarea altui corp din cabina de pilotaj. Eforturile de luna trecută de preluare a întregului avion au fost abandonate. Unele corpuri ale victimelor au fost găsite la aproximativ 1.000 km (600 mile) de la locul accidentului, plutind aproape de Sulawesi.

Iriyanto și Plessel au avut peste 8.000 oră de experiență de zbor. Iriyanto avea un deceniu de experiență de formare a altor piloți, și anterior inclusiv activitate la forțele aeriene. Datele acestea sunt rezulate din investigațiile Comitetului pentru Siguranță Națională Transporturi (NTSC).

O navă transportă coada avionului recuperată a avionului zborului QZ8501.
Imagine: Antonio P. Turretto Ramos, US Navy.

Aeronava a intrat într-o urcare abruptă excesivă înaintea unui stalling, așa a declarat NTSC luna trecuta. A fost nevoie de trei minute pentru ca avionul să ajungă la apă, timp în care echipajul de zbor a încercat să recâștige controlul. Bloomberg susține echipajul de zbor a oprit calculatoarele concepute pentru a ajuta, după ce acestea au emis alerta. AirAsia a refuzat să comenteze acestea, în așteptarea anchetei NTSC, care este posibil să continue timp de mai multe luni.

Agenția de Meteorologie, Climatologie și Geofizică spune că vremea a provocat dezastrul, sugerând gheață a dus la defectarea motorului. Șeful anchetator al NTSC, Marjono Siswosuwarno a arătat că în ultima lună au fost raportate date prin satelit care indicau furtuni la înălțimea de 44.000ft/picioare. Avionul a încercat să evite furtuna în minutele de înainte de a se pierde contactul cu el.

Agenția națională de căutare și salvare (Indonezia) are peste 60 de scafandri activi pentru a prelua cadavre subacvatice.Surse[modificare]