Serbia cere ONU să lanseze o anchetă asupra traficului de organe

De la Wikiștiri

21 februarie 2011 Belgrad, Serbia

Ministrul sârb de externe Vuk Jeremic a cerut Consiliului de Securitate al ONU miercuri (16 februarie) să examineze acuzațiile care îi asociază pe câțiva înalți membri ai fostei Armate de Eliberare a Kosovo (KLA) cu traficul de organe și alte crime comise la sfârșitul anilor 1990.

"Poziția Republicii Serbia este că soluția stă în înființarea unui mecanism special de investigație care să fie creat de Consiliul de Securitate și să răspundă în fața acestuia", a declarat ministrul de externe sârb organizației celor 15 națiuni.

Un raport înaintat în decembrie de Dick Marty, raportorul Consiliului Europei (CoE), declara că prim-ministrul kosovar Hashim Thaci a condus un grup criminal, format din rebeli KLA apropiați lui, care a comis numeroase crime între 1998 și 2000. Printre acestea s-au numărat răpiri, crimă și trafic de droguri, precum și "extracția forțată de organe umane în scopul traficării".

Adunarea Parlamentară a CoE a adoptat raportul respectiv luna trecută, cerând UE printr-o rezoluție să clarifice competențele EULEX "și/sau ale oricăror alte organisme internaționale judiciare mandatate să conducă noi investigații".

Thaci, al cărui Partid Democrat din Kosovo (PDK) a câștigat majoritatea voturilor în alegerile parlamentare din decembrie, primele alegeri organizate din 17 februarie 2008, când Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, a negat acuzațiile și a amenințat cu lansarea unui proces. Deși a descris raportul lui Marty ca fiind "propagandă rău-intenționată", el a declarat luna trecută că este pregătit să facă față unei anchete asupra acuzațiilor ridicate de senatorul elvețian împotriva sa.

Jeremic a insistat miercuri că EULEX poate doar să contribuie la derularea investigației, nu să joace un rol principal în proces, întrucât nu are mandatul de a opera în afara Kosovo.

"Nu văd cum ar putea EULEX să investigheze în toate aceste țări din Orientul Mijlociu, sau în Turcia, Albania și alte țări din Europa", a declarat ministrul sârb Consiliului de Securitate, fiind citat de presă. Reiterând faptul că autoritățile de la Pristina resping ferm acuzațiile din raportul lui Marty, ministrul interimar de externe al Kosovo, Vlora Citaku, a menționat că acestea au fost deja investigate de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie și de UNMIK.

Însă, dată fiind severitatea acuzațiilor, a afirmat ea, guvernul dorește lansarea unei investigații amănunțite.

"Guvernul Kosovo a respins în mod clar și ferm aceste acuzații din raportul d-nului Marty. Pe lângă faptul că rănesc profund sentimentele tuturor kosovarilor, raportul a prejudiciat în mod regretabil și reputația noastră internațională", a declarat ea Consiliului de Securitate.

"Acestea fiind spuse, Guvernul Kosovo dorește să își reafirme poziția oficială că, dată fiind severitatea acuzaților, va insista asupra lansării prompte a unei investigații amănunțite de către procurorii EULEX la fața locului. Însărcinată de ONU și UE să sprijine sistemul judiciar local, EULEX are experiența, resursele, procurorii și judecătorii necesari pentru a investiga în amănunțime acuzațiile înaintate. Vom adăuga la acestea cooperarea noastră deplină", a afirmat ea.

Sursă[modificare]