Socialiștii au câștigat parlamentul în Portugalia

De la Wikiștiri

21 februarie 2005 Lisabona, Portugalia — Partidul Socialist a obținut o victorie covârșitoare în algerile de duminică, în fața partidului de guvernământ, Partidului Social-Democrat (centru dreapta). Socialiștii au obținut majoritatea parlamentară absolută, 119 din 230 de mandate, potrivit rezultatelor preliminare, pentru prima dată deup revenirea Portugaliei la democrației. Prim-ministrul desemnat este Jose Socrates, liderul partidului, fost ministru al mediului în ultimul guvern socialist.

Participarea la vot a fost de 65%, mai mult decât la algerile din 2002. Partidul Social-Democrat a avut cel mai slab rezultat din istoria sa de după 1983, obținând doar 73 de deputați.

Jose Socrates, adept al economiei de piață și admirator al premierului britanic Tony Blair, a declarat că dacă va câștiga alegerile va revitaliza economia mutând accentul de la industriile de joasă calificare la cele cu tehnologie mai înaltă. "Vechiul mit - potrivit căruia numai dreapta putea aspira la o majoritate absolută, a căzut", a spus el.

Liderul socialist și-a exprimat speranța că victoria în alegeri va permite redarea încrederii în economie.