Sonda spațială Dawn abordează planeta pitică Cérès

De la Wikiștiri
Imagine a planetei Cérès luată de sonda spațială Dawn.

5 februarie 2015 Statele Unite ale Americii

Sonda spațială Dawn este acum, la mai puțin de o lună înainte de a intra pe orbita lui Cérès, singura planetă pitică și cel mai mare asteroid al centurii de asteroizi. Faza finală de coborâre a sondei Dawn va permite să fie la 1470 km altitudine deasupra planetei pitice. În acest sens, va exista posibilitatea de a face fotografii de suprafață de înaltă calitate. Într-adevăr, deocamdată astronomii au la dispoziție doar o calitate slabă a fotografiilor luate de către telescopul spațial Hubble.

Miercuri 4 februarie, vehiculul NASA a luat o imagine a lui Cérès, considerată ca fiind cea mai bună luată vreodată asteroidului. Într-adevăr, fiecare pixel acoperă dimensional aproximativ 14 kilometri, cea mai bună rezoluție disponibilă în prezent a corpului ceresc. Imaginea a fost luată 04 februarie când, nava spațială cu propulsie ionică se găsea la 145.000 kilometri de asteroidul-planetă Cérès.

Misiunea Dawn este de o importanță în maparea cartografică a planetei Cérès și a Vestei, un alt corp ceresc de asemenea situat în centura de asteroizi. Servește, de asemenea în a elucida întrebări ce le ridică topografia neregulată a planetei, cum ar fi prezența de cratere la Polul Sud. Conform cercetătorilor, Cérès ar fi compusă dintr-o manta din gheață de apă și un miez stâncos . Din păcate, în ciuda dimensiunilor sale mari, Cérès este, spune Christopher Russell, cercetător principal al misiunii, "aproape un mister pentru noi" (citat).


Referințe[modificare]