Sari la conținut

Spania votează astăzi constituția europeană

De la Wikiștiri
Steagul Regatului Spaniei

20 februarie 2005 Madrid, Spania — Astăzi, spaniolii sunt așteptați la urne pentru a spune "Da" sau "Nu" Constituției Europene. Aceasta este prima consultare a popoarelor din Europa. Guvernul spaniol speră ca rata de participare să fie în jur de 33%. Acțiunea de referendum nu are limite de participare astfel că va fi aprobată indiferent de numărul persoanelor participante la vot.

Încă de la primele ore ale dimineții, regele Juan Carlos și refina Sofia s-au prezentat la vot pentru a da un exemplu bun poporului spaniol. Analiștii consideră că prezența la vot redusă ar fi un exemplu negativ pentru state precum Franța și Anglia. Totodată se reproșează constituției faptul că îi lipește conținutul social. În plus, se consideră că cei care vor semna actul își vor pierde independența de decizie în contextul unor posibile războaie viitoare.

Pentru a intra în vigoare, trebuie, trebuie ratificată de toate cele 25 de state membre. În această ultimă săptămână de campanie electorală, prim ministrul spaniol, Jose Zapattero și președintele Franței, Jaques Chirac au participat împreună la un marș electoral.